Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι ΦτΦ | International Day For Monuments and Sites | Δύο εκδηλώσεις των ΦτΦ για τη Μονή Δαφνίου 17 & 18 Απριλίου

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece εκτός από Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός οργανισμός έχει και Πολιτιστικό χαρακτήρα. Επιπρόσθετα ο οργανισμός είναι καταγεγραμμένος στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358) και στην Περιφέρειας Αττικής – τμήμα Πολιτιστικών Σωματείων (Αριθμός Φακέλου: 20014).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς,18 Απριλίου, οι ΦτΦ διοργανώνουν μια εικονινή ξενάγηση  [ΕΔΩ] και δυο εκδηλώσεις για τη Μονή Δαφνίου – ένα από τα σημαντικά Μνημεία της χώρας μας:

  • Σάββατο 17 Απριλίου: παρουσίαση του ιστορικού και βραβευμένου πολιτιστικού ντοκιμαντέρ για τη Μονή Δαφνίου (1951) | ΤΟ ΔΑΦΝΙ – ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑ | DAPHNI – THE VIRGIN OF THE GOLDEN LAURELS Η πρώτη ελληνική ταινία τέχνης [Περισσότερα ΕΔΩ]
  • Κυριακή 18 Απριλίου: Η Μονή Δαφνίου στην Επανάσταση του 1821.

Οι ανωτέρω δράσεις θα γίνουν σε περιορισμένο κοινό και σύμφωνα με τις υγειονομικές συνθήκες που θα ισχύουν.

Η ταινία γυρίστηκε το 1951 και πήρε δύο πρώτα βραβεία, ως καλύτερο ντοκιμαντέρ, στα Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Νέας Υόρκης το 1952. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της προβολής στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ (29/3/1953), «η σύλληψη και το κείμενο οφείλονται στον Άγγελο Προκοπίου».

Από την παρακολούθηση της ταινίας, αλλά και από την περιγραφή που κάνει ο ίδιος ο Άγγελος Προκοπίου στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκαν σκαλωσιές και ειδικός φωτισμός στο εσωτερικό του Καθολικού για να «δημιουργηθεί μια ταινία και να συναγωνισθεί με ελληνικά χρώματα τις ξένες του είδους της».