Η πυρκαγιά στο Σχίνο στο Όρος Γεράνια, η μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας – μεγαλύτερη από εκείνης της Πάρνηθας | 10 θέσεις των ΦτΦ για τις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece παρουσιάζει την εξαιρετική αποτύπωση της τεράστιας πυρκαγιάς στο Σχίνο από το GIS ή αλλιώς την Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΕΜΓΠΣ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών .

Η πυρκαγιά στο Σχίνο είναι τεράστια και πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με την πυρκαγιά της Πάρνηθας το 2007.

Στην Πάρνηθα το 2007 κάηκαν 48.744 στρ. γης συνολικά στην περιοχή, ενώ στο Σχίνο κάηκαν 65.900  στρέμματα γης, σύμφωνα με την αποτύπωση του ΕΜΓΠΣ. Οι μελλοντικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο έδαφος, εκτός από την τεράστια απώλεια της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή,   κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρές, σύμφωνα με το ΕΜΓΠΣ (πλημμύρες, κατολισθήσεις, διάβρωση του εδάφους).

Το καλοκαίρι είναι μπροστά. Η “πρόωρη” και τεράστια πυρκαγιά στο Σχίνο, η μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας, αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη “καύσιμη ύλη”,  μεγάλη αμέλεια των πολιτών και αναποτελεσματικό σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Οι 10 θέσεις των ΦτΦ για τις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές είχαν παρουσιαστεί με αφορμή την πυρκαγιά στο Μάτι (2018). Αυτές οι θέσεις εξακολουθούν να ισχύουν και να είναι επίκαιρες. [ΕΔΩ]


Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΕΜΓΠΣ)  – GIS AUA

ΣΧΙΝΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
Η φωτιά (19-21/5/2021) στο Σχίνο Κορινθίας έκαψε 65.900 στρέμματα σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ερευνητικής Μονάδας GIS του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι υπολογισμοί βασίστηκαν σε δορυφορικές εικόνες Sentinel 2.
Υπολογίζοντας τον δείκτη dNBR (difference Normalized Burn Ratio) και προσαρμόζοντας μεθοδολογία της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ δημιουργήθηκε “burn severity map” με τον οποίο μπορεί να εκτιμηθεί χωρικά όχι μόνο η σοβαρότητα της καταστροφής, αλλά και η πιθανότητα μελλοντικών επιπτώσεων λόγω πλημμυρών, κατολισθήσεων και διάβρωσης του εδάφους.