ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: 2021 – Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων (με την Ελλάδα απούσα)

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ  29 Ιουνίου 2021

2021- Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων (με την Ελλάδα  απούσα)

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ ΦτΦ  στο μέσον του 2021, Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηρόδρομου1, δηλώνει την υποστήριξή του στο θεσμό, συμμετέχοντας στον  εορτασμό με επισκέψεις2 σε  περιοχές  φυσικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος κάνοντας χρήση των Μέσων Σταθερής Τροχιάς (Σιδηρόδρομο, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, Τρόλεΐ).

Οι ΦτΦ διαπιστώνουν, και δεν είναι οι μόνοι, τα μεγάλα βήματα προς τα πίσω που έχουν γίνει στο σιδηροδρομικό δίκτυο με αποτέλεσμα μεγάλες περιφέρειες της χώρας μας (Πελοπόννησο, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Κρήτη) να μην έχουν σύνδεση, ενώ τα δρομολόγια στις περιοχές που έχουν σύνδεση να συρρικνώνονται, παρά τις επιδοτήσεις3 που δίνονται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα θλιβερό παράδειγμα είναι η για πρώτη φορά ακύρωση από την ΤΡΕΝΟΣΕ των δρομολογίων του Οδοντωτού σιδηρόδρομου (Διακοφτό – Καλάβρυτα) την ημέρα του 41ου Πανελλαδικού Περάσματος του Βουραϊκού (6 Ιουνίου 2021).

Οι ΦτΦ αναμένουν την υλοποίηση με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας των σιδηροδρομικών έργων που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας/ ΕΣΑΑ.

Ιδιαίτερα αναμένουμε την υλοποίηση του ΕΣΑΑ για τη σύνδεση και την αναβάθμιση του Προαστιακού σιδηρόδρομου στη Δυτική Αττική (85 εκατ. ευρώ) που προβλέπει την κατασκευή ενός νέου δικτύου 36 χιλιομέτρων στα δυτικά της Αθήνας, από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα.

Παράλληλα καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία, την ΤΡΕΝΟΣΕ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά. να αξιοποιήσουν το «άλλο μισό» του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμου για την προβολή των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, τη βελτίωση των υπηρεσιών (καθαριότητα, πυκνά δρομολόγια και την αποθάρρυνση της μετακίνησης με ΙΧ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  1. https://bit.ly/3hetesA
  2. Βουραϊκό, Χαλκίδα, Γλυφάδα κ.ά
  3. Ανοικτή Επιστολή του Συλλόγου «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ» 14 Ιουνίου 2021 «Σταματείστε της ασυδοσία της επιδοτούμενης ΤΡΕΝΟΣΕ» https://bit.ly/3x63Vj4