Κώστας Φωτεινάκης: Το Show με τα μεγάλα λόγια για την κλιματική αλλαγή συνεχίζεται, το ίδιο και η υποκρισία

Το Show με τα μεγάλα λόγια για την κλιματική αλλαγή συνεχίζεται, το ίδιο και η υποκρισία

του Κώστα Φωτεινάκη – 17.07.2021

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο τέλος του ιστορικού κατηγορητηρίου1 σε αυτούς που μας κυβερνάνε μεταξύ των άλλων είπε:  “Παίζετε θέατρο”, “παίζετε με την πολιτική, παίζετε με τα λόγια, παίζετε με το μέλλον μας”, «Μπορείτε – και θα το κάνετε – να συνεχίσετε να παίζετε το θέατρο σας, δηλαδή να λέτε τα λόγια σας, να φοράτε τα κουστούμια σας», «Μπορείτε και θα συνεχίσετε να υποκρίνεστε. Αλλά, τόσο η φύση όσο και η φυσική δεν θα ξεγελαστούν. Η φύση και η φυσική δεν διασκεδάζουν, ούτε παρασύρονται από το θέατρο σας, «Το κοινό έχει κουραστεί. Το show τέλειωσε».

Δυστυχώς η Γκρέτα επιβεβαιώνεται καθημερινά σχεδόν σε όλα, εκτός από το show που συνεχίζεται. Τρία πρόσφατα παραδείγματα του show που συνεχίζεται:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΩΤΟ: Σύμφωνα με το «Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος2» στις «14 Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε την τελευταία έκδοση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας «Fit for 55». Αυτό το πακέτο προορίζεται να ευθυγραμμίσει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών της ΕΕ με τον στόχο μείωσης των εκπομπών 55% της ΕΕ για το 2030.

Τομείς που παράγουν τις μεγαλύτερες εκπομπές και ρύπανση, όπως η βαριά βιομηχανία και η γεωργία, εξακολουθούν να αποκλείονται από τη σημαντική μείωση των εκπομπών τους.

Οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση είναι πολύ κάτω από το επίπεδο φιλοδοξίας που απαιτείται για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1.5C και δεν είναι δεσμευτικοί σε εθνικό επίπεδο. Αυτό θα καθυστερήσει την ενεργειακή μετάβαση στα κράτη μέλη, καθώς το ισχύον πλαίσιο διακυβέρνησης της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια αποδείχθηκε ανεπαρκές για να καλύψει το κενό.»

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Το Νοέμβριο του 2021, οι κυβερνήσεις θα συναντηθούν στη Γλασκώβη για να συμφωνήσουν για περαιτέρω φιλόδοξα μέτρα για το κλίμα. Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας/ Energy Charter Treaty δεν είναι συμβατή με αυτά τα «φιλόδοξα μέτρα».

Η Συνθήκη για το Χάρτη Ενέργειας αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις να λάβουν τολμηρές αποφάσεις: κάθε προσπάθεια αλλαγής δημόσιων πολιτικών ή δημόσιων επιδοτήσεων στον ενεργειακό τομέα μπορεί να οδηγήσει σε εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια σε αξιώσεις που πληρώνονται με χρήματα των φορολογουμένων. Νωρίτερα φέτος, η γερμανική εταιρεία άνθρακα RWE μήνυσε την ολλανδική κυβέρνηση για την έγκριση νόμου για τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα έως το 2030 και διεκδικώντας αποζημίωση 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΡΙΤΟ: Στις 12 Ιουλίου 2021 παρουσιάστηκε από τον  ΟΗΕ το πρώτο  σχέδιο για το παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020. Η εκτίμηση για τη δεκαετία 2011 – 2020 που κάνει o αρμόδιος οργανισμός του ΟΗΕ, Convection on Biological Diversity4 «Η βιοποικιλότητα, και τα οφέλη που παρέχει, είναι θεμελιώδη για την ανθρώπινη ευημερία και έναν υγιή πλανήτη. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, η βιοποικιλότητα επιδεινώνεται παγκοσμίως και αυτή η μείωση προβλέπεται να συνεχιστεί ή να επιδεινωθεί σε επιχειρησιακά σενάρια ως συνήθως»

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: Διακηρύξεις και στόχοι για την «προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» εξαγγέλονται πολλές αλλά και αυτές είναι σενάρια που δεν πείθουν και «κουράζουν το κοινό». Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μπορεί να είναι αρχικά σε θετική κατεύθυνση όπως για την «υποχρεωτική προστασία άγριας ζωής και ανθρώπων5», «για μια κλιματικά ουδέτερη6 ΕΕ ως το 2050» οι οποίες όμως στη συνέχεια ανατρέπονται τόσο «στα χαρτιά2» και πολύ περισσότερο στην πράξη.

Το ζητούμενο στις μέρες μας είναι η ενεργοποίηση των πολιτών, οι οποίοι ως «επισπεύδοντες» θα πρέπει να πιέσουν «αυτούς που μας κυβερνάνε» να εφαρμόσουν μέτρα, όχι για την προσαρμογή αλλά για την «ανάσχεση της βίαιης κλιματικής αλλαγής» και από τη θεωρία να περάσουμε στην πράξη.

Καλές είναι οι αποφάσεις και οι νόμοι για το κλίμα αλλά σε μεγάλο βαθμό οι υπογράφοντες διακρίνονται από υποκρισία ή στην καλύτερη περίπτωση από εφησυχασμό και αναβλητικότητα.

Διαβάστε και απαντήστε για το πόσο ισχύει το κατηγορητήριο1 της Γκρέτα: «Υποκρίνεστε ότι αναλαμβάνετε ευθύνες. Ότι ενεργείτε ως σωτήρες καθώς προσπαθήσατε να μας πείσετε ότι παίρνετε την κατάσταση στα χέρια σας, ενώ η απόσταση ανάμεσα στα λόγια και τα έργα γίνεται ολοένα και πιο μεγάλη. Και, καθώς το επίπεδο συνειδητοποίησης είναι τόσο χαμηλό, καταφέρνετε και σχεδόν την γλιτώνετε.»

Ο Κώστας Φωτεινάκης είναι πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Το ιστορικό πρόσφατο κατηγορητήριο (1η Ιουλίου 2021) της Γκρέτα σε αυτούς που μας κυβερνάνε… “Παίζετε θέατρο”, “παίζετε με την πολιτική, παίζετε με τα λόγια, παίζετε με το μέλλον μας https://bit.ly/2Tim1zV
  2. European Environmental Bureau: EU’s ‘Fit for 55’ is unfit and unfair https://bit.ly/3ktwcws
  3. Δήλωση 400 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών κατά της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας | Βγείτε από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας/ Energy Charter Treaty μέχρι την COP26 (31.10 – 12.11.2021) https://bit.ly/3kta3OU
  4. Προετοιμασίες για το πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020 και μέχρι το 2050 | Μία πρώτη αξιολόγηση της δεκαετίας 2011-2020 https://bit.ly/3zd7t3X
  5. Βιοποικιλότητα: υποχρεωτική προστασία άγριας ζωής και ανθρώπων ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο https://bit.ly/3wNqpVh
  6. Νομοθεσία για το κλίμα: το ΕΚ εγκρίνει τη συμφωνία για μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ ως το 2050 https://bit.ly/2TmJMXC