Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών | 9 Οκτωβρίου γιορτάζουμε τα πουλιά και τη φύση | Τραγουδήστε, Πετάξτε σαν Πουλί!

“Sing, Fly, Soar – Like a Bird!”

World Migratory Bird Day on 9 October Celebrates Birds and Nature

Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών | Στις 9 Οκτωβρίου γιορτάζουμε τα πουλιά, τους “ταξιδώτες μεγάλων αποστάσεων” και τη φύση

Εκατοντάδες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας καταδεικνύουν την ισχυρή παγκόσμια υποστήριξη για την προστασία των πτηνών και της φύσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στο Κούνμινγκ της Κίνας.

 

Βόννη, 7 Οκτωβρίου 2021 – Το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών , μια παγκόσμια καμπάνια που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τα αποδημητικά πτηνά και στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρησή τους.

Η εκστρατεία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ διοργανώνεται από μια συνεργατική συνεργασία μεταξύ δύο περιβαλλοντικών συνθηκών-της Σύμβασης για τη Διατήρηση των Μεταναστευτικών Ειδών Άγριων Ζώων ( CMS ) και της Αφρικανικής-Ευρασιατικής Συμφωνίας Μεταναστευτικών Θαλάσσιων Πτηνών ( AEWA ) και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Environment για την Αμερική ( ΕΖΕΣ ).

Το φετινό θέμα «Sing, Fly, Soar – Like a Bird!» επικεντρώνεται στα φαινόμενα “τραγούδι πουλιών” και “πτήση πτηνών” ως ένας τρόπος για να εμπνεύσει και να συνδέσει ανθρώπους όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο στην κοινή τους επιθυμία να προστατεύσουν και να γιορτάσουν τα αποδημητικά πτηνά. Εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλες τις γωνιές του κόσμου έχουν καταχωρηθεί στον ιστότοπο για να γιορτάσουν την ημέρα. Οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν επίσης τη δημιουργικότητά τους και την καθολική γλώσσα του τραγουδιού και του χορού για να εκφράσουν και να μοιραστούν την εκτίμησή τους για τα πουλιά μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

«Τα αποδημητικά πουλιά μαρτυρούν και επηρεάζονται από την τριπλή πλανητική κρίση της κλιματικής αλλαγής, την απώλεια βιοποικιλότητας και τη ρύπανση. Η επίτευξη προόδου όσον αφορά στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και τον τερματισμό της απώλειας βιοποικιλότητας είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αποδημητικών πτηνών. Το ταξίδι ενός μεταναστευτικού πουλιού δεν γνωρίζει σύνορα και ως εκ τούτου, ούτε η απάντησή μας στην πλανητική κρίση. Καλώ όλους μας να εντείνουμε τη δράση, τη δράση και τη δράση για την προστασία του μέλλοντος όλων των ειδών σε αυτόν τον πλανήτη» δήλωσε ο Inger Andersen, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και Εκτελεστικός Διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών γιορτάζεται δύο ημέρες αιχμής κάθε χρόνο (το δεύτερο Σάββατο τον Μάιο και τον Οκτώβριο) ως αναγνώριση της κυκλικής φύσης της μετανάστευσης των πτηνών και των διαφορετικών χρόνων αιχμής της μετανάστευσης κατά μήκος των αεροδιαδρόμων του κόσμου. Η ημέρα αιχμής του Οκτωβρίου, η οποία γενικά πέφτει στη μεταγεννητική μεταναστευτική περίοδο, έρχεται εν μέσω ενός κύματος πρωτοσέλιδων ειδήσεων, από την πρόσφατη Κόκκινη Λίστα της IUCN που προειδοποιεί ότι το 14 % των ειδών πτηνών παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να δηλώσει πολλά είδη πουλιών εξαφανίστηκαν.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους παντού να μάθουν για τα αποδημητικά πουλιά και για τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Φέτος το επίκεντρο είναι τα μοναδικά τραγούδια και οι πτήσεις τους και καλούμε τους ανθρώπους να επανασυνδεθούν με τη φύση ακούγοντας και παρακολουθώντας ενεργά πτηνά – όπου κι αν βρίσκονται », δήλωσε η Amy Fraenkel, Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης για τη Διατήρηση των Μεταναστευτικών Ειδών της Άγριας Ζώα (CMS).

Τα αποδημητικά πουλιά σε όλο τον κόσμο απειλούνται από απώλεια οικοτόπων και παράνομο κυνήγι, καθώς και από δηλητηρίαση, ρύπανση και σύγκρουση με ανθρωπογενή αντικείμενα, όπως κτίρια καλυμμένα με γυαλί και ηλεκτρικά καλώδια.

Η κλιματική αλλαγή προσθέτει πρόσθετη πίεση στα αποδημητικά πτηνά επηρεάζοντας δυσμενώς τα ενδιαιτήματα που χρειάζονται για αναπαραγωγή, ανάπαυση και ανεφοδιασμό στην πορεία τους. Το μεταβαλλόμενο κλίμα επηρεάζει επίσης τους ετήσιους κύκλους των πτηνών, επηρεάζοντας τον χρόνο μετανάστευσης και αναπαραγωγής και προκαλώντας ασυμφωνίες στη διαθεσιμότητα τροφής.

Μια άλλη αναδυόμενη απειλή για τα μεταναστευτικά πτηνά είναι η φωτορύπανση, η οποία αποπροσανατολίζει τα πουλιά που πετούν τη νύχτα, οδηγώντας τα σε σύγκρουση με κτίρια – η πιθανή αιτία πίσω από τη μαζική θνησιμότητα που αφορούσε εκατοντάδες μεταναστευτικά πουλιά στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα.

Περίπου 2000 από τα 11.000 είδη πτηνών στον κόσμο μεταναστεύουν, μερικά που καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις, όπως το Arctic Tern ή το Bar-tailed Godwit, το οποίο πετά αποστάσεις έως και 11.680 χιλιόμετρα ασταμάτητα μεταξύ Αλάσκας και Νέας Ζηλανδίας.

Στα ταξίδια τους σε όλο τον πλανήτη, τα αποδημητικά πτηνά χρησιμοποιούν ευρείς διαδρόμους μετανάστευσης ή μονοπάτια γνωστά ως αεροδιάδρομοι. Υψηλά πουλιά όπως πελαργοί ή αετοί συγκεντρώνονται επί χιλιάδες σε μερικά από τα μεγάλα σημεία συμφόρησης της πτήσης, όπως το Στενό του Γιβραλτάρ, την κοιλάδα Hula ή κατά μήκος των βουνών Appalachians που γλιστράνε και εκτινάσσονται για να εξοικονομήσουν ενέργεια κατά τη διάρκεια των μεγάλων ταξιδιών τους. Αυτοί οι αεροδιάδρομοι εκτείνονται σε πολλές χώρες και περιλαμβάνουν τις κύριες διαδρομές που ακολουθούν τα πτηνά, γενικά σε κατεύθυνση βορρά-νότου και νότου-βορρά δύο φορές το χρόνο.

Εκατοντάδες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε χώρες κατά μήκος των αεροδιαδρόμων για να γιορτάσουν την ημέρα. Μια εντυπωσιακή σειρά εκδηλώσεων και δωρεάν διαδικτυακός προγραμματισμός σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τα αποδημητικά πτηνά, τη μετανάστευσή τους και διεθνείς προσπάθειες για τη διατήρησή τους προσφέρονται επίσης από μερικούς από τους κορυφαίους οργανισμούς διατήρησης πτηνών και εκπαίδευσης της φύσης στον κόσμο.

“Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών υποστηρίζει τη διατήρηση των πτηνών σε όλες τις πτήσεις”, λέει η Susan Bonfield, Εκτελεστική Διευθύντρια Περιβάλλοντος για την Αμερική (ΕΖΕΣ), η οποία διοργανώνει την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών στην Αμερική, φέρνοντας κοντά ανθρώπους και κοινότητες για τον εορτασμό των μεταναστευτικών πτηνών από τον Καναδά στον Αργεντινή και Καραϊβική. «Τα προγράμματά μας βοηθούν στην ενοποίηση των φωνών μας για τα αποδημητικά πτηνά και χρησιμεύουν ως έκκληση για δράση για την προστασία τους. Σε αυτή τη δύσκολη και ασυνήθιστη εποχή, τα πουλιά μας έφεραν νέα χαρά στη φύση και καλλιέργησαν ένα κοινό πάθος για αυτούς τους ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων που ακούγεται σε όλο τον κόσμο».

Η ημέρα αιχμής του Οκτωβρίου της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πτηνών πέφτει τρεις ημέρες πριν οι παγκόσμιοι ηγέτες παρευρεθούν τόσο εικονικά όσο και προσωπικά στα εγκαίνια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (CBD COP15), που πραγματοποιείται στην κινεζική πόλη Κούνμινγκ. Η συνάντηση, η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, αναμένεται να υιοθετήσει ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο βιοποικιλότητας για τη δεκαετία. Ελπίζουμε ότι το συνέδριο θα είναι ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια δράση για τη φύση και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση μιας θετικής σχέσης μεταξύ της φύσης και των ανθρώπων.

«Τα πουλιά και ειδικά τα τραγούδια τους ήταν μια πραγματική πηγή παρηγοριάς για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, επανασυνδέοντάς μας με τη φύση», λέει ο Jacques Trouvilliez, Εκτελεστικός Γραμματέας της Αφρικανικής-Ευρασιατικής Συμφωνίας για τα Πτηνά (AEWA). «Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πουλιά και συγκεκριμένα τα αποδημητικά πουλιά σε όλο τον κόσμο απειλούνται συνεχώς και ότι η αντιμετώπισή τους θα απαιτήσει όχι μόνο συνεχή στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών κατά μήκος των αεροδιαδρόμων, αλλά και δράσεις σε κάθε κήπο, χωριό ή πόλη που μπορούν να βοηθήσουν δημιουργήστε ασφαλή καταφύγια για πολλά είδη πτηνών », πρόσθεσε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών ξεκίνησε για πρώτη φορά από το CMS και την AEWA στην Κένυα το 2006 και αυξάνεται σε δημοτικότητα κάθε χρόνο. Δηλώσεις που ελήφθησαν για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών και του φετινού θέματος «Τραγουδήστε, Πετάξτε, Πετάξτε – Σαν Πουλί!» μπορεί να βρεθεί εδώ


Σχετικά με το ARTWORK

Το έργο τέχνης της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πτηνών που χρησιμοποιήθηκε για την καμπάνια του 2021 δημιουργήθηκε από τη Sara Wolman από την Αλάσκα των ΗΠΑ και απεικονίζει μια μικρή επιλογή των μεταναστευτικών πτηνών που ταξιδεύουν κατά μήκος τριών από τα σημαντικότερα συστήματα πτήσεων που υπάρχουν στον κόσμο: The Americas Flyway, the African- Ευρασιατικό αεροδιάδρομο και ανατολικοασιατικό αυστραλιανό αεροδιάδρομο.

“Τα πουλιά είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Μας συνδέουν. Κάθε ένας από εμάς έχει μια ιστορία της προσωπικής μας εμπειρίας με τα πουλιά να μοιραστεί. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές τα πουλιά είναι μια υπενθύμιση του πόσο συνδεδεμένοι είμαστε καθώς ταξιδεύουν στον κόσμο”, λέει η Sara Wolman, Visual Media Specialist στην Υπηρεσία ishαριών και Άγριας Ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών (USFWS) και δημιουργός του έργου τέχνης της φετινής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών.

Για το έργο τέχνης και περισσότερες πληροφορίες για τα είδη που απεικονίζονται στις τρεις αφίσες του αεροδρομίου μπορείτε να βρείτε εδώ .

ΠΗΓΗ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ