Mamadou Mbodji, Προέδρος του Δικτύου Αφρικανών ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends: «Πουθενά αλλού η κλιματική δικαιοσύνη δεν είναι τόσο επείγουσα όσο στην Αφρική»

[Το ΕΛληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece, με αφορμή τη COP26, δημοσιεύει το χαιρετισμό του Mamadou Mbodji, Προέδρου του Δικτύου Αφρικανών ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, στο 31ο Εθνικό Συνέδριο NaturFreunde Deutchlands (Γερμανίας). Ο Πρόεδρος Mamadou Mbodji υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για κλιματική δικαιοσύνη αλλά και την υποστήριξη, του Δικτύου Αφρικανών ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ από τους Γερμανούς συντρόφους. Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Naturefriends International και υποστηρίζει το αίτημα της κλιματικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης των λαών]


“Nowhere else is climate justice as urgent as in Africa!” | “Nirgendwo sonst ist Klimagerechtigkeit so dringend wie in Afrika”

«Πουθενά αλλού η κλιματική δικαιοσύνη δεν είναι τόσο επείγουσα όσο στην Αφρική»
Η ομιλία του Mamadou Mbodji, Προέδρου του Δικτύου Αφρικανών ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, στο 31ο Εθνικό Συνέδριο NaturFreunde Deutchlands (Γερμανίας), 8-10 Οκτωβρίου 2021.

09.10.2021 |
Αγαπητοί φίλοι της φύσης,

Επιτρέψτε μου, στην αρχή της ομιλίας μου, να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τη Γερμανική Ομοσπονδία NaturFreunde Deutchlands (Γερμανίας), η οποία μου έκανε την τιμή να με προσκαλέσει σε αυτό το υψηλού επιπέδου συνέδριο του οργανισμού σας.

Δράττομαι της ευκαιρίας της παρουσίας μου εδώ για να επισημάνω, εξ ονόματος ολόκληρου του αφρικανικού δικτύου NaturFreunde αλλά και εκ μέρους μου, την εξαιρετική συνεργασία με τις αφρικανικές ενώσεις μας, από την οποία επωφελούνται και οι δύο πλευρές.

Μπορώ να πω χωρίς αμφιβολία ότι είστε σταθερός σύντροφος σχεδόν σε όλα τα έργα που έχουμε αναπτύξει με τις τοπικές μας κοινωνίες με συμμετοχικό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.

Δεν λείπουν τα παραδείγματα και τα αποτελέσματα είναι ορατά: Από την προστασία των φυσικών πόρων μέχρι τη νεολαία και τις κοινοτικές συμπράξεις μέχρι την ενδυνάμωση των γυναικών και την επαγγελματική κατάρτιση για κορίτσια, συνεργαστήκατε μαζί μας για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

Δεν θέλω να αναφέρω όλες τις κοινές μας επιτυχίες εδώ, αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω μια από τις πρόσφατες επιτυχίες μας:

Με κονδύλια από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (BMZ) και χάρη στην ενεργό υποστήριξή σας, πραγματοποιούμε ένα πολύ φιλόδοξο τριετές έργο για την αναδάσωση των μαγγρόβιων φυτών στο St. Louis (Σενεγάλη) και στο Janjanbureh (Γκάμπια). Με μια ετήσια αναδάσωση 25.000 μαγγροβίων φυτών, το έργο προορίζεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη δημιουργία μέσων διαβίωσης για τον τοπικό πληθυσμό. Αυτές οι δραστηριότητες αλληλεγγύης με τους ανθρώπους μας αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται η κοινή μας οργάνωση.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, αυτή η ενεργή αλληλεγγύη είναι μια από τις διαστάσεις της συνεργασίας μας που πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί, γιατί όπως κι εγώ γνωρίζετε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε κρίση! Η Αφρική βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση κρίσης.

Και παρόλο που η Αφρική έχει ένα πολύ μικρό μερίδιο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με λιγότερο από 4%, είναι η περιοχή στον κόσμο που έχει πληγεί περισσότερο από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επηρεάζονται όλοι οι κοινωνικοοικονομικοί τομείς. Η γεωργία, η αλιεία και η κτηνοτροφία, που αποτελούν τις κύριες πηγές διαβίωσης, έχουν επιδεινωθεί τόσο γρήγορα και βαθιά που μεγάλα τμήματα του πληθυσμού έχουν ξεκινήσει το επικίνδυνο και δραματικό ταξίδι της μετανάστευσης για να αποφύγουν τη μοίρα τους.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι, παρά τις δικές της προσπάθειες προσαρμογής, η Αφρική δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει μόνη της.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η οικολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αποσταθεροποίηση της Αφρικής δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο, καθώς διακυβεύεται η παγκόσμια γεωπολιτική σταθερότητα.

Ενώ είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή, πρέπει να ενωθούμε για να διορθώσουμε τις απίστευτες ανισότητες στην ανθεκτικότητα των κοινοτήτων που επηρεάζονται. Διαφορετικά θα είναι πολύ αργά αύριο.

Όλοι μπορούμε να δούμε ότι αυτός ο γρήγορος αγώνας για περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερα κέρδη, περισσότερο πλούτο με ανεπαρκή συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης κατέστρεψε τελικά τις ελπίδες για μια καλύτερη ζωή για όλους, τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό εγείρει το ζήτημα της κλιματικής δικαιοσύνης για όσους πλήττονται από μια κρίση που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους μεγάλους εκπομπούς ρύπων στις βιομηχανοποιημένες και τις αναδυόμενες χώρες.

Πουθενά αλλού η κλιματική δικαιοσύνη δεν είναι τόσο επείγουσα όσο στην Αφρική. Είναι λοιπόν ατομική και συλλογική μας ευθύνη να κάνουμε κάτι για αυτή την άδικη πραγματικότητα.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να υπογραμμίσω ότι εμείς οι φίλοι της φύσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψουμε αυτόν τον κοινό αγώνα που πρέπει να καθορίζει τις καθημερινές μας πράξεις.

Εάν θέλουμε πραγματικά να επηρεάσουμε αυτήν την αυξανόμενη καμπύλη αερίων του θερμοκηπίου, ο εγχώριος και ο διαγενεακός μας αγώνας πρέπει να δώσει τη θέση του σε έναν διεθνή και διαγενεακό αγώνα.

Κάνω έκκληση στη συνείδηση ​​όλων, να αναλάβουν ατομικά και συλλογικά πρωτοβουλίες, να ξανασκεφτούν τον τρόπο ζωής τους και να στηρίξουν τις σκληρά πληγείσες τοπικές κοινωνίες στον καθημερινό τους αγώνα για προσαρμογή και ανθεκτικότητα.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις βαθιές μας ευχαριστίες σε όλους τους Γερμανούς NatureFriends που μας έκαναν τους προνομιούχους συνεργάτες σας.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση στον Michael Müller και σε όλες τις ομάδες του που τον συνόδευσαν στην ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ του οργανισμού σας και του αφρικανικού δικτύου NaturFreunde.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία με το 31ο Ομοσπονδιακό Συνέδριό σας.

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ (σ.σ. είναι ο χαιρετισμός των ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ που καθιερώθηκε το 1900 γιατί τα βουνά δεν ήταν ελεύθερα για πεζοπορίες, επισκέψεις κ.λ.π)

Mamadou Mbodji
Αντιπρόεδρος του Friends of Nature International και Πρόεδρος του African Friends of Nature Network

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΠΗΓΗ – Η ομιλία του Mamadou Mbodji στα Γερμανικά ΕΔΩ – Αν θέλετε να ακούσετε την ομιλία στα αγγλικά επισκεφτείτε τη πηγή και είναι στο επάνω μέρος στη δεξιά γωνία,