Κώστας Φωτεινάκης: Είναι ώρα να αναλάβουμε δράση κατά των SLAPPs/ Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού

Στήν “Αντί Πρωτοχρονιάτικη επιστολή@ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 2021 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2022 [Κοινές δράσεις – Συνεργασίες σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο]” που δημοσιεύτηκε στο site 17 Δεκεμβρίου 2022 [ΕΔΩ], στο κεφάλαιο “Ι. Τα μεγάλα προβλήματα που καταγράψαμε στη χώρα μας” μεταξύ των άλλων προβλημμάτων υπογραμμίζαμε:

  1. Οι Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού (SLAPP– Strategic lawsuits against public participation) γίνονται όλο και πιο συχνές στη χώρα μας με την απαίτηση βιομηχανιών και επιχειρήσεων να καταβληθούν μεγάλα ποσά από ενεργούς πολίτες, δημοσιογράφους και οργανώσεις για δυσφήμηση (Ναυπηγεία Σύρου, Ελληνικός Χρυσός, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού/ ΔΕΗ).  https://bit.ly/30fk6iT https://bit.ly/31LgiXm | https://bit.ly/3IFwTN1 | https://bit.ly/3dECSDt
  2. Εξάρτηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από οικονομικά και κυβερνητικά συμφέροντα με αποτέλεσμα τον έλεγχο της ελευθερίας του τύπου.

Στη συνέχεια νέα “κρούσματα” SLAPP είδαν το φως της δημοσιότητας όπως π.χ.

  • “Η αγωγή της εταιρείας WRE ΕΛΛΑΣ – Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Παροχής Υπηρεσιών» κατά του Τάσου (Αναστάσιου) Σαραντή, μέλους της ΕΣΗΕΑ, και κατά της εταιρείας «Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.» που εκδίδει την «Εφημερίδα των Συντακτών». Την αγωγή καταδίκασε η ΕΣΗΕΑ.
  • Η κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορούμενης για την έρευνα στην υπόθεση NOVARTIS. Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ – Περισσότερα στο Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP “Greek Journalist Union Condemns Prosecution of Investigative Reporter”
  • Η κλήση του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Κώστα Βαξεβάνη για την έρευνα στην υπόθεση NOVARTIS με την κατηγορία “για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και για εγκληματική οργάνωση”. https://bit.ly/3qo1cRm
  • Η αγωγή της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ΑΕ εναντίον του Θοδωρή Χονδρόγιαννου και του inside story για ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε το 2020. Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 εκδικάστηκε η αγωγή της εταιρείας Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης AE – η απόφαση εκκρεμεί. https://bit.ly/3nw8KPT

Είχε προηγηθεί η αγωγής της  Ενεργειακής Κυκλάδων κατά 100 κατοίκων της Τήνου το 202Ο. [ΕΔΩ]

Από τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαίο η δημιουργία μιας Πρωτοβουλίας Πολιτών και Φορέων για την αντιμετώπιση των “Στρατηγικών κατά της συμμετοχής του κοινού” ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας του πειβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι ώρα να αναλάβουμε δράση κατά των SLAPPs  | Time to take action against SLAPPs

Κώστας Φωτεινάκης

Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ