ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ : ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΙΟ ΟΡΟΣ

[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ συνυπογράφει το αίτημα να μην εγκατασταθούν Ανεμογεννήτριες στο Πάνειο Όρος –  στο Όρος του θεού Πάνα. Υπγραμμαίζουμε ότι είμαστε υπέρ της  χρήσης της αιολικής ή της ηλιακής ενέργειας κάτω από προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Περισσότερα για το Πάνειο Όρος  ΕΔΩ ]


[Φωτ. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ]

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ : ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΙΟ ΟΡΟΣ

Στο Πάνειο Όρος, στην καρδιά της Ανατολικής Αττικής, έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών (πανω απο 50) από διάφορες ιδιωτικές εταιρείες. Ο λαός της περιοχής, οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, με τις κοινότητες Καλυβίων, Κερατέας, Αγίου Κωνσταντίνου, Φώκαιας, Κουβαρά, Σαρωνίδας και Λαυρίου, καθώς και οι κάτοικοι που βρίσκονται στην περιοχή για λόγους παραθερισμού, το σταμάτησαν και αγωνίζονται για την ακύρωσή του.

Οι πολίτες αυτών των περιοχών δεν στρέφονται κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά κατά της σχεδιαζόμενης εφαρμογής τους με καταστροφικά έργα μεγάλης κλίμακας, που δεν εντάσσονται στο τοπίο.

Λέμε ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες γιατί:

Το Πάνειο Όρος προστατεύεται με ο ΦΕΚ 121/2003 ως ζώνη Α προστασίας ορεινών όγκων.

Η περιοχή και ειδικότερα ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει μεγάλη συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας με την μεγάλη ενεργειακή μονάδα Λαυρίου και τα μεγάλα δίκτυα πυλώνων στις πλαγιές και στους πρόποδες του βουνού, που τροφοδοτούν και στηρίζουν ενεργειακά όλη την Αττική.

Οι ανεμογεννήτριες θα έχουν σημαντική επίπτωση στην χλωρίδα, την πανίδα και το μικροκλίμα της περιοχής, σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων.

Η φέρουσα ικανότητα της περιοχής είναι κορεσμένη, σύμφωνα με καθηγητές του Πολυτεχνείου.

Τα έργα δεν προσφέρουν καμία θέση εργασίας και έχουν αμελητέα αντισταθμιστικά οφέλη.

Τα πάρκα ανεμογεννητριών υλοποιούνται από τις εταιρείες μόνο για την επιδότησή τους από κρατικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια καθώς και από τη δική μας τσέπη, μέσω λογαριασμών ρεύματος.

Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθές ρεύμα και για αυτό δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την υποστήριξη μεγάλων συμβατικών μονάδων παραγωγής ρεύματος.