Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022: Ρεπορτάζ από την επίσκεψη – ξενάγηση στο Βουρκάρι Μεγάρων (Υγρότοπος, Τείχος Αγίας Τριάδος, Αρχαιολογικός χώρος) και το Νέο Πέραμα

[Φωτ. Στέργιος Τσαρτακλέας]

Όπως κάθε χρόνο το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε φέτος επίσκεψη, ξεναγηση στο Βουρκάρι και στη Νέα Πέραμο Μεγάρων.

Την ξενάγηση έκαναν τρεις κάτοικοι της περιοχής, οι κ.κ. Θάνος Καργόπουλος, Στέργιος Τσαρτακλέας και Ανέστης Νίνο, οι οποίοι παρουσίασαν την ορθνιθοπανίδα του υγροτόπου Βουρκάρι και το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας, τα προβλήματα και τις δυνατότητες της περιοχής, το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας και το ρόλο του στην Επανάσταση του ’21, τον αρχαιολογικό χώρο και τη χρήση του στην αρχαιότητα  σε συνδυασμό με την Ναυμαχία της Σαλαμίνας κ.λπ.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, τη συνθήκη Ραμσάρ, τους υγροτόπους στην Ελλάδα και στην Αττική, καθώς και τα προβλήματα που παρατηρούνται (π.χ. το ρέμα Ερασίνος στον υγρότοπο Βραυβρώνας) μίλησε ο Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος των ΦτΦ, καθώς και για τη Μονή Φανερωμένης και το ρόλο της στην Επανάσταση του ’21, την οικία του Άγγελου Σικελιανού απέναντι στη Σαλαμίνα.