Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN): Ανακοίνωση για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

  [Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece επανειλημμένως έχει πάρει θέση κατά των πολέμων και υπέρ του διαλόγου και της ειρήνης. [ΕΔΩ]. Αναδημοσιευουμε την ανακοίνωση της ICAN η οποία και μας εκφράζει]


ICAN condemns Russia’s invasion of Ukraine [here]

Ανακοίνωση της ICAN για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία [

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), (κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2017) καταδικάζει έντονα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ αποδεκτός και οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, ιδίως χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα, θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι ενωμένη για να διασφαλίσει ότι προστατεύουμε και υποστηρίζουμε τους αμάχους και να απορρίπτουμε σθεναρά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία.

Αν και όλοι οι πόλεμοι είναι απαράδεκτοι, η ICAN προειδοποιεί ότι η πρόσφατη ρωσική συμπεριφορά κινδυνεύει να κλιμακώσει τη σύγκρουση σε μια σύγκρουση που περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν πραγματοποίησε μια άσκηση στρατηγικής πυρηνικών όπλων, ασκώντας ρίψη όπλων μαζικής καταστροφής σε πολίτες με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους εκτόξευσης υποβρυχίων και βομβαρδιστικά. Ακόμη πιο ανησυχητικό, σήμερα το πρωί ο Πούτιν δήλωσε ότι: «για όσους θα μπουν στον πειρασμό να παρέμβουν. Η Ρωσία θα ανταποκριθεί αμέσως και θα έχετε συνέπειες που δεν είχατε ποτέ πριν στην ιστορία σας», σε μια λεπτή απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτό ισοδυναμεί με απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, όπως απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων. Είναι σαφές από τα λόγια και τις πράξεις του ότι η χρήση πυρηνικών όπλων βρίσκεται πάντα στο τραπέζι και ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων αυξάνεται.

Αυτή η σύγκρουση βλάπτει ήδη τον άμαχο πληθυσμό. Η προσθήκη απειλών για μαζικές δολοφονίες αμάχων με πυρηνικά όπλα δεν προστατεύει τους ανθρώπους. Το μόνο πράγμα που κάνουν τα πυρηνικά όπλα σε αυτή την κατάσταση είναι να αυξάνουν τον κίνδυνο μιας τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

Προτρέπουμε τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και όλα τα άλλα κράτη να μην συμμετέχουν σε καμία στρατιωτική δραστηριότητα που περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα, όπως ασκήσεις πυρηνικών όπλων και άλλες πιθανές αναπτύξεις πυρηνικών όπλων. Το δημοψήφισμα της Λευκορωσίας την Κυριακή για την ανάκληση της δέσμευσής της για την απαλλαγή από πυρηνικά όπλα στο σύνταγμά της ρίχνει λάδι στη φωτιά σε έναν ήδη τεταμένο χρόνο.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει σθεναρά τη Ρωσία να συμμετάσχει σε διάλογο και διπλωματία, να επιστρέψει στη συμμόρφωση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συμμετάσχει στις σχετικές συνθήκες για τη μείωση των κινδύνων πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα