[ESCWA/Najib Dib Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Amina Mohammad εκφωνεί παρατηρήσεις κατά την έναρξη του Αραβικού Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2023, στη Βηρυτό του Λιβάνου. ΠΗΓΗ UN NEWS ]
Πολλαπλές αλληλένδετες παγκόσμιες κρίσεις θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) – τόσο στην αραβική περιοχή όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, προειδοποίησε την Τρίτη η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ Amina Mohammed.
“Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής: δεν τα πάμε καλά. Η πρόοδός μας προς τους ΣΒΑ παραπαίει και μάλιστα έχει αντιστραφεί σε ορισμένους σημαντικούς στόχους και στόχους, αφήνοντας πολλούς πίσω”, δήλωσε η ίδια στην εναρκτήρια ομιλία της στο Αραβικό Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (AFSD) στη Βηρυτό του Λιβάνου.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες υιοθέτησαν τους 17 ΣΒΑ το 2015, καθορίζοντας έναν οδικό χάρτη για ένα πιο δίκαιο, ισότιμο και “πράσινο” παγκόσμιο μέλλον έως το 2030. Με τις χώρες να βρίσκονται πλέον στα μισά του δρόμου, η κ. Mohammed ζήτησε μια ειλικρινή αξιολόγηση για να αποφασιστούν διορθώσεις πορείας.
Υπόσχεση σε κίνδυνο
Τόνισε πώς η πανδημία COVID-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η “τριπλή πλανητική κρίση” – η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η ρύπανση – έχουν επηρεάσει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης.
Οι επιπτώσεις στον αραβικό κόσμο περιλαμβάνουν την αύξηση της φτώχειας, η οποία πλησιάζει το 50% στις φτωχότερες χώρες της περιοχής, και την επισιτιστική ανασφάλεια. Οι πρόσφατοι καταστροφικοί σεισμοί στη Συρία και την Τουρκική Δημοκρατία έχουν επιτείνει τα δεινά.
“Αν δεν δράσουμε τώρα, όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να θέσουν την υπόσχεση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης πολύ μακριά από το στόχο για την περιοχή αυτή και για τον υπόλοιπο κόσμο“, δήλωσε η ίδια. “Χρειαζόμαστε μια επείγουσα επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο οι πολιτικές αποφάσεις και οι επενδύσεις μπορούν να επαναφέρουν την περιοχή σε τροχιά”.
Σχέδιο τόνωσης των SDG
Η κ. Mohammed δήλωσε ότι, παρά τις προκλήσεις αυτές, η αραβική περιοχή έχει σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πρόσβασης στο διαδίκτυο και της κοινωνικής προστασίας, γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για την πορεία προς τα εμπρός.
Ωστόσο, το συλλογικό βάρος του χρέους των χωρών της περιοχής έχει αυξηθεί δραματικά, πρόσθεσε, επισημαίνοντας το “διαλυμένο” παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η ίδια υπενθύμισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει καθορίσει επείγουσες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική, ενώ παράλληλα ζήτησε ένα ετήσιο σχέδιο τόνωσης της οικονομίας ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ΣΒΑ.
Δράση για το κλίμα και το φύλο
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για δράση για το κλίμα, σημειώνοντας ότι η περιοχή έχει πληγεί από ξηρασίες και αμμοθύελλες, οι οποίες θα επιδεινωθούν με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα φιλοξενήσουν φέτος τη διάσκεψη COP28 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και η ίδια δήλωσε ότι η χώρα “έχει τεράστια ευθύνη να επιτύχει συναίνεση για την επιτάχυνση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα – στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο”.
Τόνισε επίσης ότι ενώ η βιώσιμη ανάπτυξη είναι απαραίτητη, ένα κρίσιμο στοιχείο – η ισότητα των φύλων – συχνά παραβλέπεται.
“Τα μαθηματικά είναι απλά. Χωρίς τη συμβολή των μισών μελών τους, οι κοινωνίες θα εκπληρώσουν μόνο τις μισές δυνατότητές τους”, δήλωσε η ίδια. “Χρειαζόμαστε την πλήρη συμβολή όλων, για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες καταιγίδες και να οικοδομήσουμε χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες για το μέλλον”.
Ο ιδιωτικός τομέας είναι σημαντικός
Μιλώντας σε μια άλλη εκδήλωση της AFSD, η κ. Mohammed υπογράμμισε τη σημασία του ιδιωτικού τομέα – από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις έως τις πολυεθνικές εταιρείες – για την υλοποίηση ενός βιώσιμου παγκόσμιου μέλλοντος.
“Οι ΣΒΑ θα αποτύχουν χωρίς τον ιδιωτικό τομέα”, προειδοποίησε. “Χρειαζόμαστε επειγόντως ισχυρές συμπράξεις του ιδιωτικού τομέα που θα επενδύσουν στις μεταβάσεις που είναι απαραίτητες για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής προόδου και την επαναφορά των ΣΒΑ σε τροχιά υλοποίησης”.
Είπε ότι η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη γεφύρωση του χρηματοδοτικού κενού για την επίτευξη των στόχων έως το 2030, το οποίο έχει εκτιμηθεί ότι υπερβαίνει τα 660 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε 12 αραβικές χώρες.
Αν και τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι άφθονα, είπε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι ευθυγραμμισμένο με τους SDGs και η πρόκληση είναι να κινητοποιηθούν εγχώρια και ξένα ιδιωτικά κεφάλαια για να βοηθήσουν να καλυφθεί το κενό.
Σημείωσε επίσης θετικές εξελίξεις, καθώς οι πρόσφατες συμφωνίες εταιρικής χρηματοδότησης αποκάλυψαν μια κίνηση προς τη βιωσιμότητα στην περιοχή, ιδίως στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του νερού και των μεταφορών.
Ωστόσο, δήλωσε ότι οι επενδύσεις σε κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, την ισότητα, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, παραμένουν πολύ λίγες και πολύ λίγες.
Δραστηριότητες της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα
Το Αραβικό Φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (AFSD), το οποίο ολοκληρώνεται την Πέμπτη, διοργανώνεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Δυτική Ασία (ESCWA), η οποία εδρεύει στη Βηρυτό.
Πριν από την έναρξη, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του AFSD-2023, Waed Badhib, Υπουργό Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας της Υεμένης.
Την Τρίτη παραχώρησε επίσης συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της ESCWA, Rola Dashti, και τον κ. Badhib.
Η κ. Mohammed και οι μόνιμοι συντονιστές του ΟΗΕ από την αραβική περιοχή πραγματοποίησαν αργότερα επιτόπια επίσκεψη σε μια κοινοτική κουζίνα στη Βηρυτό που έχει δημιουργήσει η Ένωση Λιβάνου για τα άτομα με σωματικές αναπηρίες.
Η “Κουζίνα Πρόσβασης” υποστηρίζεται από τις Γυναίκες του ΟΗΕ στο πλαίσιο κοινού προγράμματος με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).
Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας άκουσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία στο Λίβανο και πώς αντιμετωπίζουν τις πολλαπλές κρίσεις που πλήττουν τη χώρα. Στη συνέχεια συμμετείχε σε μια πρακτική προετοιμασία γεύματος.
Η κ. Mohammed συζήτησε επίσης με τους συντονιστές για τον καλύτερο τρόπο επιτάχυνσης της δυναμικής προς την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τους SDG στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.
Μετάφραση – Παρουσίαση: Καίτη Μυλωνά | ΠΗΓΗ UN NEWS