ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. : 215 5257408
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28.02.2020
3 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής | World Wildlife Day
Διατηρώντας όλη τη ζωή στη γη | Sustaining all Life on Earth
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greeceαξιοποιώντας τις Παγκόσμιες, τις Ευρωπαϊκές Ημέρες και Εβδομάδες που είναι αφιερωμένες στη φύση, και στο μέτρο των δυνατοτήτων του και του βάρους που του αναλογεί, παρεμβαίνει, ενημερώνει, προβάλει τις θέσεις του, ευαισθητοποιεί τους πολίτες.
Η Παγκόσμια Ημέρα ΆγριαςΖωής καθιερώθηκε από το 2013, σε μια προσπάθεια του ΟΗΕ να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα, αλλά και να πάρει μέτρα προκειμένου να σταματήσει το τεράστιο οργανωμένο έγκλημα σε βάρος της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας, που συντελείται με κίνητρο το κέρδος.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επέλεξε την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα, γιατί την ημέρα αυτή, το έτος 1973, υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. η «Σύµβαση για το διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων µε Εξαφάνιση Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας» (
CITES).
Σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των ειδών κινδυνεύει να εξαφανιστεί τις επόμενες δεκαετίες
Η Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής για το 2020 έχει ως θέμα “Τη διατήρηση όλης της ζωής στη γη”, που θα περιλαμβάνει όλα τα είδη άγριων ζώων και φυτών ως βασικά συστατικά της βιοποικιλότητας του πλανήτη.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ, η γη φιλοξενεί αμέτρητα είδη πανίδας και χλωρίδας,πάρα πολλά για να καταμετρηθούν με ακρίβεια. Αυτή η πλούσια ποικιλομορφία και τα δισεκατομμύρια των ετών κατά τα οποία έχουν αλληλεπιδράσει τα μυριάδες των στοιχείων της, είναι ακριβώς αυτό που έκανε τον πλανήτη μας κατοικημένο για όλα τα ζωντανά πλάσματα συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
Ιστορικά, από τη συνεχή αλληλεπίδραση και τις διασυνδέσεις μεταξύ όλων των στοιχείων της βιόσφαιρας εξαρτήσαμε για όλες τις ανάγκες μας, τον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε, τη γη που φιλοξενεί τις δραστηριότητές μας, την ενέργεια που χρησιμοποιούμε και τα υλικά που χρειαζόμαστε για όλους τους σκοπούς. Ωστόσο, οι μη βιώσιμες ανθρώπινες δραστηριότητες και η υπερεκμετάλλευση των ειδών και των φυσικών πόρων που αποτελούν τους οικοτόπους και τα οικοσυστήματα όλων των άγριων ζώων και φυτών θέτουν σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των ειδών κινδυνεύει να εξαφανιστεί τις επόμενες δεκαετίες.
Θέσεις των ΦτΦ για την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής:
Α. Η λαθροθηρία και η λαθρεμπορία άγριας πανίδας και χλωρίδας δεν είναι ένα νέο παγκόσμιο φαινόμενο. Στις μέρες μας όμως παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις με την αύξηση της ζήτησης και την εμπορία μέσω διαδικτύου.
Στην Ασία και στην Αφρική το παράνομο κυνήγι ρινόκερων, ελεφάντων και τίγρεων συνεχίζεται με μοναδικό κίνητρο το κέρδος (το κέρατο του ρινόκερου πουλιέται 40.000 Ευρώ το κιλό). Η λαθροθηρία και λαθρεμπορία, περιορίζει μέχρι εξαφάνισης την άγρια πανίδα και τη χλωρίδα, υποβαθμίζει τους οικοτόπους και αυξάνει τον κατάλογο των απειλούμενων ειδών στα «κόκκινα βιβλία
πανίδαςκαι
χλωρίδας» (Red Books).
Οι ΦτΦ εκτιμούν ότι ενώ υπάρχει το Εθνικό και Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την προστασία της άγριας ζωής (
Ν.3937/2011για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας άρθρο 13 παρ.4 και το παράρτημα Ι της Οδηγίας
92/43/ΕΟΚγια τη Διατήρηση των Οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας) δυστυχώς οι «κατακτητές» της φύσης, με τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας/ ΒΑΠΕ σε βουνοκορφές όπως τα Άγραφα, Οίτη
αλλά και σε καταφύγια μεταναστευτικών πουλιών με θορυβώδη τζιπ και μηχανές ENDURO «οργώνουν» κυριολεκτικά τη γη, ανοίγουν δρόμους μέσα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Β. Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής, 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και Βιοποικιλότητα.
Όπως υπογραμμίζαμε στις 22 Μαΐου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας,, η AGENDA 2030 προβλέπει ότι οι 17 ΣΒΑ με τους 169 υποστόχους έχουν χρονικό ορίζοντα το 2030. Ωστόσο οι 12 υποστόχοι από τους 169, που συμπεριλαμβάνονται στη Δεκαετία για τη Βιοποικιλότητα έχουν ημερομηνία λήξης το 2020.
Οι σχετικοί υποστόχοι που αφορούν τη Βιοποικιλότητα μέχρι το 2020 είναι: 2.5, 6.6, 12.4, 14.2, 14.4, 14.5, 14.6, 15.1, 15.2, 15.5, 15.8, 15.9.
Παρ΄ όλα αυτά, ελάχιστα γνωρίζουμε για την πορεία και την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων στη χώρας μας, σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο.
Ιδιαίτερα στη χώρα μας, με την πρόσφατη εξαγγελία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 θα δημιουργήσει, στα ήδη υπάρχοντα, επιπρόσθετα προβλήματα για την προστασία της άγριας ζωής και των οικοσυστημάτων.
Η θέση των ΦτΦ για τις Προστατευόμενες Περιοχές NATURA 2000 & τα Εθνικά Πάρκα στην Ελλάδα είναι να εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή ο
Ν.3937/2011 και το παράρτημα Ι της Οδηγίας
92/43/ΕΟΚπροκειμένου να προστατευθούν οι δεξαμενές των φυσικών πόρων που τροφοδοτούν ανάγκες των τοπικών και υπερτοπικών κοινωνιών και να αποτελούν την κιβωτό της άγριας ζωής.
Αν δεν αλλάξουμε πρότυπα και αν δεν εφαρμοστεί η υφιστάμενη νομολογία για τη φύση, κανένας γιορτασμός, καμία παγκόσμια ημέρα και έκκληση προς τους πολίτες δεν θα είναι αρκετή για την προστασία της άγριας ζωής.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ – ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 12 ΥΠΟΣΤΟΧΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020
2.5 Διατήρηση της γενετικής ποικιλίας των σπόρων κ.λπ
6.6 Προστασία και αποκατάσταση των υδατικών οικοσυστημάτων..
12.4 Επίτευξη της περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης των χημικών και όλων των αποβλήτων σε όλη τη διάρκεια ζωής τους…
14.2 Βιώσιμη διαχείριση και προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων…
14.4 Αποτελεσματική ρύθμιση της αλιευτικής συγκομιδής και τερματισμός της υπεραλίευσης, της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας…
14.5 Διατήρηση τουλάχιστον του 10% των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών…
14.6 Απαγόρευση συγκεκριμένων μορφών επιδοτήσεων αλιείας, οι οποίες συντελούν στην πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα και την υπερεκμετάλλευση…
15.1 Διασφάλιση της διατήρησης, αποκατάστασης και βιώσιμης χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων και των οικοσυστημάτων εσωτερικών υδάτων και των υπηρεσιών τους..
15.2 Προαγωγή της εφαρμογής της βιώσιμης διαχείρισης όλων των τύπων των δασών, τερματισμός της αποψίλωσης…
15.5 Ανάληψη επείγουσας και ουσιαστικής δράσης για τη μείωση της υποβάθμισης των φυσικών οικοτόπων, την αποτροπή της απώλειας της βιοποικιλότητας καθώς και την προστασία και την πρόληψη, της εξαφάνισης απειλούμενων ειδών…
15.8 Θέσπιση μέτρων για την πρόληψη της εισαγωγής και τη σημαντική μείωση του αντίκτυπου των χωροκατακτητικών ξένων ειδών στα χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα, και τον έλεγχο ή εξάλειψη των κυριότερων από αυτά τα είδη…
15.9 Ενσωμάτωση της αξίας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας στον εθνικό και τοπικό σχεδιασμό, στις αναπτυξιακές διαδικασίες και στις στρατηγικές και υπολογισμούς μείωσης της φτώχειας…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας για τα μέλη και τους συνεργάτες των ΦτΦ με θέμα “17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και οι ειδικοί υποστόχοι για τη βιωσιμότητα 2.5, 6.6, 12.4, 14.2, 14.4, 14.5, 14.6, 15.1, 15.2, 15.5, 15.8, 15.9 |
Η δράση μέχρι και 28.02.2020 είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει καταχωρηθεί στον Παγκόσμιο Χάρτη για το γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής, events [ΕΔΩ]