ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ! ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ!
Βιέννη, 24 Οκτωβρίου 2017
Τα επόμενα χρόνια, οι ΦΤΦ (Naturefriends International) θα εστιάσουν τις δράσεις τους στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της κλιματικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απαιτήσεις γι’ αυτό οι πολιτικοί οφείλουν να ενεργήσουν γρήγορα.
Στις 21 Οκτωβρίου 2017 στο Lage Vuursche (Ολλανδία), το Διεθνές Συνέδριο των Naturefriends αποφάσισε πως η κλιματική δικαιοσύνη θ’ αποτελέσει το κεντρικό άξονα εργασιών της οργάνωσης σε διεθνές επίπεδο για τα επόμενα τρία χρόνια με βάση το σύνθημα: “Βιώνοντας τη κλιματική δικαιοσύνη! Με αλληλεγγύη προς ένα καλύτερο μέλλον!”
«Ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής, η άμβλυνση των συνεπειών της, αλλά και η διαμόρφωση ενός κοινωνικά δίκαιου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος είναι οι προκλήσεις του 21ου αιώνα. Έχουμε εδώ και καιρό αγγίξει τα όρια της φέρουσας οικολογικής ικανότητας του πλανήτη!», δήλωσε ο Manfred Pils, ο οποίος επανεκλέχθηκε πρόεδρος των Naturefriends International. Οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες έχουν ως αποτέλεσμα αφενός περισσότερες ένοπλες συγκρούσεις και αφετέρου ανυπολόγιστη φτώχεια και δυστυχία ολόκληρων ομάδων του πληθυσμού. Επομένως, η μεταστροφή προς ένα βιώσιμο μέλλον πρέπει να ξεκινήσει αυτή τη στιγμή.
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ απαιτούν:
1. Κατάρτιση ειδικού πρωτοκόλλου στη Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ειδικά προσανατολισμένο προς τους κλιματικούς μετανάστες που να περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης, κατάρτισης και επιστροφής τους, καθώς και τη δυνατότητα μετεγκατάστασης ατόμων μακριά από περιοχές υψηλού κινδύνου.
2.
Αποκήρυξη της βίας, καταστολής και υπονόμευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αντιμετώπιση προσφυγικών ροών που οφείλονται σε μετακινήσεις πληθυσμών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
3. Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και πιστώσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα και τις τράπεζες περιφερειακής ανάπτυξης, πρέπει να επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση και υλοποίηση πολιτικών και προγραμμάτων που να συνδυάζουν την προστασία του κλίματος και τη δικαιοσύνη, οικοδομώντας βιώσιμη περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη στις χώρες αυτές.
4. Η Ευρώπη πρέπει να εξαλείψει όλες τις εξαγωγικές επιδοτήσεις και αντ’ αυτού να επενδύσει στη βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας στις χώρες του Νότου παγκοσμίως.
5. Όλες οι επιδοτήσεις και τα σχέδια πρέπει να υποστηρίζουν τη συμμετοχή και τον έλεγχο των μη-κυβερνητικών οργανώσεων και των τοπικών φορέων.