Εκστρατεία για το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον στο Συμβούλιο της Ευρώπης |

Palais de l'Europe et les 46 drapeaux des états membres

Joint Action: #HealthyEnvironmentForAll for the 75th Anniversary of the CoE

Έκκληση για υιοθέτηση πρόσθετου Πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον
Στους Υπουργούς Εξωτερικών και στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Call for the adoption of an additional Protocol to the European Convention on Human Rights on the right to a clean, healthy, and sustainable environment
To the Ministers of Foreign Affairs and to the Permanent Representatives of the Member States of the Council of Europe

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – LINK 


Στις 5 Μαΐου 1949 ιδρύθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ). Για τον εορτασμό της 75ης επετείου του, στείλαμε ένα σαφές μήνυμα στα κράτη μέλη: Ακούστε τις φωνές των 400+ οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που καλούν το Συμβούλιο να συμβαδίσει με την εποχή, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον. (Δείτε ΕΔΩ τα ονόματα των οργανώσεων – στον α/α 311 οι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece)

Κατά τη διάρκεια αυτών των 75 ετών, το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καθώς η τριπλή πλανητική κρίση κλιμακώνεται, είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναλάβει δράση για τη ρητή προστασία και αναγνώριση του δικαιώματος σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον μέσω ενός πρόσθετου πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ο χρόνος τελειώνει: Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να βάλει νομοθετικά το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον
Στην 75η επέτειό του, περισσότερες από 400 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προτρέπουν το Συμβούλιο της Ευρώπης να συμβαδίσει με την εποχή, αναγνωρίζοντας αυτό το ζωτικό δικαίωμα.
Από την Ann Harrison, Climate Advisor, International Amnesty ; Amy Jacobsen, Legal Counsel Communications, Greenpeace International , Emma Pagliarusco, Συντονίστρια Συνηγορίας, Youth and Environment Europe ; Camilla Pollera, Συνεργάτης Προγράμματος, Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου , Katharina Rall, Senior Researcher, Human Rights Watch

Δημοσιεύθηκε στις 6 Μαΐου 2024

Στις 5 Μαΐου 1949 ιδρύθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και σήμερα, 75 χρόνια μετά, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της προστασίας και επιβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, εκπροσωπώντας 46 κράτη μέλη.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 75 ετών, το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, σήμερα, «οι αλληλένδετες κρίσεις της ρύπανσης, της κλιματικής αλλαγής και της βιοποικιλότητας […] αποτελούν τη μοναδική μεγαλύτερη πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εποχή μας. Όλα αυτά είναι πλέον οδυνηρά ξεκάθαρα. Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με αυτές τις προκλήσεις είναι τι θα κάνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για αυτές». Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τους πολιτικούς θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές.

Η επέτειος ορόσημο του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μια στιγμή για να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα του Οργανισμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, και το πιο σημαντικό, να κοιτάξουμε μπροστά και να φιλοδοξούμε για ένα καλύτερο μέλλον. Και ποια είναι η καλύτερη στιγμή για το ΣτΕ να ενισχύσει και να αναγνωρίσει αποτελεσματικά το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον;

Καθώς η τριπλή πλανητική κρίση κλιμακώνεται, η σημασία της προστασίας του ανθρώπινου δικαιώματος σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον έχει ήδη αντικατοπτριστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2021 , από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2022 και από το 161 ΟΗΕ. κράτη μέλη μέσω συνταγμάτων, νομοθεσίας και περιφερειακών συνθηκών . Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν το κατοχύρωσε ακόμη ρητά ως αυτόνομο δικαίωμα. Καθώς τα 42 από τα 46 κράτη μέλη του προστατεύουν ήδη αυτό το δικαίωμα μέσω εθνικών συνταγμάτων, νομοθεσίας ή ως υπογράφοντες στη Σύμβαση του Aarhus, είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο της Ευρώπης να ενοποιήσει αυτές τις προσπάθειες σε ένα δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για να προστατεύσει και να αναγνωρίσει ρητά το δικαίωμα καθαρό, υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της 4ης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ τον Μάιο του 2023, οι ηγέτες όλων των κρατών μελών δεσμεύτηκαν να «ενισχύουν το έργο [τους] στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με τις πτυχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του περιβάλλοντος με βάση την πολιτική αναγνώριση του δικαιώματος καθαρό, υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον ως ανθρώπινο δικαίωμα». Στις 18 Απριλίου 2024, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα που τονίζει τον επείγοντα χαρακτήρα μιας νομικά δεσμευτικής πράξης που αναγνωρίζει ένα αυτόνομο δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το ψήφισμα υπενθυμίζει ότι «η περιβαλλοντική στρατηγική μετά το Ρέικιαβικ θα εφαρμοστεί από και για τις νεότερες γενιές και πρέπει να υποστηριχθεί από την κοινωνία των πολιτών».

Πάνω από 400 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις αυτόχθονων πληθυσμών ενώνονται διεκδικώντας την αναγνώριση του δικαιώματος σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον μέσω ενός πρόσθετου πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα . Στην 75η επέτειο, ενώνουμε τις φωνές τους καλώντας το Συμβούλιο της Ευρώπης να συμβαδίσει με την εποχή, αντιμετωπίζοντας άμεσα αυτό το επιτακτικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Το πρόσθετο πρωτόκολλο θα καλύψει το κενό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενισχύοντας έτσι τις υφιστάμενες δεσμεύσεις για σεβασμό, προστασία και εκπλήρωση αυτού του ανθρώπινου δικαιώματος και διασφαλίζοντας περαιτέρω την απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα προσφέρει καλύτερη προστασία για όσους αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο περιβαλλοντικής βλάβης και θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο περιβάλλον που πληρώνουν επί του παρόντος ένα βαρύ τίμημα για την υπεράσπιση τους.

Επιπλέον, το πρόσθετο πρωτόκολλο θα υποστήριζε τη θέσπιση ισχυρότερων περιβαλλοντικών νόμων και πολιτικών, θα βελτιώσει την εφαρμογή και επιβολή τους, θα αυξήσει τα επίπεδα συμμετοχής του κοινού, την πρόσβαση σε πληροφορίες και πρόσβαση στη δικαιοσύνη κατά τη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων και θα μειώσει τις περιβαλλοντικές και αδικίες μεταξύ γενεών. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη (καθαρότερος αέρας, ενισχυμένη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μεταξύ άλλων) και ένα πιο βιώσιμο μέλλον, ειδικά για τις νεότερες γενιές.

Καθώς οι περιβαλλοντικές προκλήσεις γίνονται πιο διαδεδομένες σε υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα πρόσθετο πρωτόκολλο θα συνέβαλε στην εδραίωση και στη διασφάλιση μεγαλύτερης συνοχής μεταξύ των αποφάσεων του Δικαστηρίου, παρέχοντας μεγαλύτερη νομική σαφήνεια.

Αυτή η 75η επέτειος σηματοδοτεί το πέρασμα του χρόνου: για περισσότερα από 50 από αυτά τα 75 χρόνια, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αγνοήσει επανειλημμένα τις εκκλήσεις για αναγνώριση του δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον. Ενώ συμμετέχουμε στον εορτασμό των επιτευγμάτων μέχρι σήμερα, εάν το Συμβούλιο της Ευρώπης θέλει να διατηρήσει τη σημασία του, δεν μπορεί να επαναπαυθεί στις δάφνες του, αλλά πρέπει να αναλάβει ηγετική θέση προστατεύοντας ρητά αυτό το ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με βάση τη σημαντική νομολογία του Δικαστηρίου, όπως η πρόσφατη απόφαση KlimaSeniorinnen , δεν είναι καιρός το Συμβούλιο της Ευρώπης να καλύψει τη διαφορά με όλους τους άλλους περιφερειακούς θεσμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον από το νόμο;