Εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ “Διακομματική συζήτηση για μια κοινή οικολογική ατζέντα του προοδευτικού χώρου” | Παρέμβαση Κώστα Φωτεινάκη | 25.01.2024

Εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ “Διακομματική συζήτηση για μια κοινή οικολογική ατζέντα του προοδευτικού χώρου”

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΡΙΑΝΟΝ 25.01.2024

Παρέμβαση – Κώστα Φωτεινάκη

Η εφημερίδα “Η Εποχή” διοργάνωσε διακομματική συζήτηση για μια κοινή οικολογική ατζέντα του προοδευτικού χώρου την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 6:00μμ στο Τριανόν.

Στην συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από:

  • Τα κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ (Χαρά Καφαντάρη), ΠΑΣΟΚ (Παναγιώτης Δημόπουλος), Νέα Αριστερά (Πετη Πέρκα), Οικολόγοι-Πράσινοι (Γιάννης Τσιρώνης), Πράσινοι (Νίκος Χρυσογελος), Οικολογία (Ηλέκτρα Στροβολιδου), και ο ευρωβουλευτής Π. Κόκκαλης.

  • Τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: Ελληνικό Ορνιθολογική Εταιρεία (Κωνσταντίνα Ντεμίρη), Greenpeace (Νίκος Χαραλαμπίδης), Green Tank (Νίκος Μάντζαρης), Κύκλος – Οικοφεμινιστικό Quίνημα (Ορέστης Κοντογούρης), Κίνηση για την προστασία Νησίδων του Αιγαίου (Άκης Παπασαράντης), Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (Κώστας Φωτεινάκης).

Δημοσιεύουμε ολόκληρη την τοποθέτηση του Κώστα Φωτεινάκη (ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ), επειδή λόγω χρόνου, ένα μόνο μικρό τμήμα αναγνώστηκε στην παρέμβαση του έκανε.

Α. Για τη “διακομματική συζήτηση που διοργανώνει η ΕΠΟΧΗ ΣΗΜΕΡΑ με θέμα “για μια κοινή οικολογική ατζέντα του προοδευτικού χώρου”.

Οι συμμετέχοντες σήμερα στη συζήτηση, αλλά και οι απόντες, ας αναζητήσουν και ας αξιοποιήσουν τη διακήρυξη της 7ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Πρασίνων και Προοδευτικών Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε στις 10, 11, 12 Νοεμβρίου 2023. Η διακήρυξη έχει τον τίτλο “Για την Ειρήνη – την Κοινωνία – την Κλιματική Δικαιοσύνη”. [ΕΔΩ] https://europeanforum.eu/

Η διακήρυξη αναφέρεται στην επέλευση της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, στην παγκόσμια ασφάλεια, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης κ.α

Υπάρχει μια ιδιαίτερη αναφορά για την Ευρώπη που θέλουμε.
“Μια Ευρώπη που να υποστηρίζει την αποτελεσματική πολυμέρεια, βασισμένη στον ιδρυτικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με ανεξάρτητη εξωτερική δράση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κ.α. και καταλήγει σε 16 κοινές και συγκεκριμένες δράσεις.”

Η διακήρυξη της Συνόδου προσφέρεται για τροφή για σκέψη.

Άρα… τα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας, της Αριστεράς, των Πρασίνων ας έχουν επαφές με τις οργανώσεις της ΚτΠ, ας αξιοποιήσουν τις επεξεργασίες και τις θέσεις τους.

Τέλος η χώρα μας δεν είναι μια αυτάρκης βραχονησίδα, επηρεάζεται από Ευρωπαϊκές και Διεθνείς συνθήκες και αποφάσεις και άρα τα κόμματα στην Ελλάδα θα πρέπει να δικτυωθούν και να αναπτύξουν στενότερες συνεργασίες με τα συγγενικά τους κόμματα τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε, διατηρούμε και αναπτύσσουμε επαφές και συνεργασίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο της ΚτΠ. ιδιαίτερα για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (δεν είναι προφανώς μόνο το εμπόριο).

Εκτός κειμένου, και με αφορμή τοποθετήσεις που προηγήθηκαν για τις σχέσεις Αριστεράς και Πρασίνων, ο Κώστας Φωτεινάκης είπε ότι “αναφορές για την προστασία της Φύσης υπάρχουν στο έργο του Μάρξ, αλλά και στο έργο και στα Γράμματα από τη Φυλακή της Ρόζας Λούξεμπουργκ, η οποία σπούδασε Βοτανική και διατηρούσε Φυτολόγιο/ Ερμάριο. Περισσότερα στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι ΦΙΛΟΙ Της ΦΥΣΗΣ με θέμα “Η Ρόζα Λούξεμπουργκ Βοτανολόγος και φυσιολάτρης” (06.03.2024) [ΕΔΩ] http://tinyurl.com/54x4xyuv

Β. ΓΑΖΑ – ΠΟΛΕΜΟΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ πρώτα απ’ όλα είναι ένα αντιπολεμικό, φιλειρηνικό σωματείο. Η θέση μας είναι ότι μόνο σε ειρηνικές συνθήκες μπορεί να προστατευτεί το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Η μεγαλύτερη καταστροφή προέρχεται από τους πολέμους, τη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας, τις απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων κ.λπ.

Η προχθεσινή ομιλία του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο το οποίο, τα κόμματα, και όχι μόνο της Αριστεράς, θα ήταν χρήσιμο να το αξιοποιήσουν στην πολιτική τους και στις δράσεις τους.

Διαβάζω μόνο δύο προτάσεις από την ομιλία του:

  • Η κατοχή του Ισραήλ πρέπει να τελειώσει.

  • Το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να οικοδομήσει το δικό του πλήρως ανεξάρτητο κράτος πρέπει να αναγνωριστεί από όλους.

Για την “Περιβαλλοντική καταστροφή στη Γάζα” ας ανατρέξει στο σχετικό άρθρο του Μεμέτ Ουλουντάγκ [ΕΔΩ] http://tinyurl.com/aw5at7v8

Γ. Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ – TPNW).

Στις 22 Ιανουαρίου 2024, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την υπογραφή και την υιοθέτηση από τα Ηνωμένα Έθνη της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ – TPNW).

Μέχρι σήμερα Εβδομήντα (70) κράτη την έχουν επικυρώσει ενώ άλλα εικοσιδύο (22) την έχουν υπογράψει. [ΕΔΩ] http://tinyurl.com/mr2a9n7r

Στο δια ταύτα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΊΝΑΙ: Τα κόμματα να πάρουν θέση και να υιοθετήσουν την πρόταση που έχουν ήδη στα χέρια τους, από τον Οκτώβριο του 2022, για να υπογράψει η χώρα μας τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων.

Ενημερωτικά α) 66 Δημοτικά Συμβούλια και η ΚΕΔΕ έχουν εκδώσει Ψηφίσματα υπέρ της και της επικύρωσης της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων, από την Ελλάδα β) το ΜΕΡΑ25 έχει υποβάλλει σχετική ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών “γιατί η χώρα μας δεν υπογράφει τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων”.

Δ. Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας/ Energy Charter Treaty – ECT και την αποχώρηση της Ελλάδας απ’ αυτήν.

Στις 19 Απριλίου 2023 το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ έστειλε επιστολή προς τα κόμματα με θέμα: «Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για την Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας/ Energy Charter Treaty – ECT και την αποχώρηση της Ελλάδας απ’ αυτήν.»

Η ΕΠΟΧΉ στις 23 Απριλίου 2023 είχε δημοσιεύσει μια κοινή συνέντευξη της Καίτης Μυλωνά και δική μου στον Παύλο Κλαυδιανό με θέμα «Μια αντιπεριβαλλοντική Συνθήκη που πρέπει να καταργηθεί».

Τελικά μόνο τρία κόμματα απάντησαν ποια είναι η θέση τους για την αποχώρηση από τη Χάρτα Ενέργεια: ΜΕΡΑ25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ – ΜΩΒ.

Θεωρούμε ότι τα κόμματα για το θέμα της αποχώρησης από το Χάρτη Ενέργειας θα πρέπει να πάρουν θέση.

Είναι θετικό το γεγονός ότι σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση, στις 9 Φεβρουαρίου 2023, από Ευρωβουλευτές που ανήκουν σε διάφορες πολιτικές ομάδες, κυρίως της Αριστεράς. των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών και των Πρασίνων στο οποίο αναφέρουν: “Μετά από τέσσερα έτη διαπραγματεύσεων, στις 24 Ιουνίου 2022 επιτεύχθηκε προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας (ΣΧΕ). Ωστόσο, το εκσυγχρονισμένο κείμενο δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία στο Συμβούλιο πριν από τη διάσκεψη για τον Χάρτη Ενέργειας στις 22 Νοεμβρίου 2022.”

Από τη χώρα μας είχε υπογράψει ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης (τότε ΣΥΡΙΖΑ).

Ε. Τρία ακόμα θέματα σε τίτλους που τα κόμματα πρέπει να πάρουν θέση:

  1. Εξορύξεις υδρογονανθράκων

  2. Να ανακηρυχθεί η Ελληνική Τάφρος Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή [ΕΔΩ] http://tinyurl.com/2vaawvhv

  3. Καύση απορριμμάτων – Νέος ΧΥΤΑ Φυλής. Για το θέμα αυτό δυστυχώς υπάρχει “άκρα του τάφου σιωπή”. Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν λάβει επιστολή από το Δυτικό Μέτωπο με θέμα “Ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις στη Δυτική Αθήνα – Αττική, από την πολύχρονη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Αττικής, στην εγκατάσταση στη Φυλή, καθώς και για την σχεδιαζόμενη επέκτασή της”. [ΕΔΩ] http://tinyurl.com/9yv8t72r

Ποιοι απάντησαν? ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ εκτός από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μέσω του εκπρόσωπου, του Γ.Γ Συντονισμού και Διαχείρισης κ. Μανώλη Γραφάκο συνάντησε τους εκπροσώπους του Δυτικού Μετώπου στις 15 Ιανουαρίου 2024 και συζήτησαν το θέμα – δεν σχολιάζω τα αποτελέσματα, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. [ΕΔΩ] http://tinyurl.com/2h3eeur6

Κώστας Φωτεινάκης – Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

naturefriendsgreece@gmail.com | https://www.naturefriends.gr/

[Στην εκδήλωση της εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ, συμμετείχαν από τους ΦτΦ εκτός από τον Κώστα Φωτεινάκη, η Άλκηστη Βίτσα και ο Φοίβος Ζαντές]