Η Μονή Δαφνίου το έτος 1889 με το καμπαναριό [ειδική ανάρτηση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 18 Απριλίου]

Η ανατολική πλευρά του Καθολικού της Μονής Δαφνίου 1889 – 1892. Φαίνεται καθαρά στο επάνω δεξιό τμήμα της φωτογραφίας, το καμπαναριό να ξεπερνάει σε ύψος τον μεγάλο τρούλο. Έργο των Robert Weir Schultz & Sidney Barnsley από το αρχείο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.

Το καμπαναριό ήταν προσθήκη στο Καθολικό και αφαιρέθηκε μετά το μεγάλους επαναλαμβανόμενους σεισμούς του 1886, 1889, 1894 .

Η ίδια εικόνα με την ανωτέρω φωτογραφία – Η ανατολική πλευρά του Καθολικού της Μονής Δαφνίου με το καμπαναριό, τώρα εξώφυλλο του βιβλίου ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΣΤΑΣΕΩΝ.

Φωτογραφία του Καθολικό της Μονής Δαφνίου, 1889 – Βορινή πλευρά. Ίσως η μοναδική φωτογραφία που φαίνεται τόσο καθαρά το καμπαναριό… Η φωτογραφία είναι των Robert Weir Schultz & Sidney Barnsley, των ιδίων παθασμένων ανθρώπων που εργάστηκαν συστηματικά για την καταγραφή και την ανάδειξη των Βυζαντινών Μνημείων στη χώρα μας – το έργο τους βρίσκεται στο αρχείο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.

Μονή Δαφνίου 1865 – διακρίνεται το καμπαναριό δίπλα από τον τρούλο του Καθολικού. Φωτ. Δημήτρης Κωνσταντίνου

Η ανωτέρω “επιχρωματισμένη λιθογραφία” με την κορνίζα – Είναι ακριβώς το ίδιο θέμα με την ανωτέρω φωτογραφία του Δημήτρη Κωνσταντίνου 1895. Εδώ φαίνεται ακόμα πιο καθαρά το καμπαναριό, με την κόκκινη στέγη, δίπλα από τον τρούλο.

Στο κάτω μέρος της “επιχρωματισμένης λιθογραφίας” γράφει στα Γαλλικά “Monastere de Daphne (cote de l’ouset montrant la fagade ajoutte par los Francs) – Dessin de F. Sorrieu d’apres une photographie.”

Επιμέλεια δημοσίευσης: Κώστας Φωτεινάκης