Η σημασία της αποκατάστασης της φύσης στην Ευρώπη | The importance of restoring nature in Europe

Σε πρόσφατη δημοσίευση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος/ European Environment Agency (EEA) με τίτλο “Η σημασία της αποκατάστασης της φύσης στην Ευρώπη” διαπιστώνεται η αξία της φύσης αλλά και η φτωχή ή και κακή κατάσταση των οικοτόπων κ.λπ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) είναι ένας επίσημος οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει γνώσεις και δεδομένα για την υποστήριξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων της Ευρώπης.

Δυστυχώς η ενημέρωση και αξιοποίηση τέτοιων σημαντικών πληροφοριών είναι ελάχιστη ή καθόλου στη χώρα μας.


Ευρωπαϊκό ΓραφείουΠεριβάλλοντος/ European Environment Agency (EEA)

Η σημασία της αποκατάστασης της φύσης στην Ευρώπη | The importance of restoring nature in Europe

Η φύση, μαζί με την εγγενή βιοποικιλότητά της, είναι το κλειδί για τις λειτουργικές κοινωνίες και οικονομίες. Παρέχει την τροφή που τρώμε, φιλτράρει το νερό που πίνουμε, καθαρίζει τον αέρα που αναπνέουμε και είναι σημαντικό για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Ωστόσο, στην ΕΕ, πολλά ενδιαιτήματα και είδη βρίσκονται σε φτωχή ή κακή κατάσταση, και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αυτών έχει παρουσιάσει βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Η αποκατάσταση των οικοτόπων και των ειδών της Ευρώπης είναι σημαντική όχι μόνο για την εγγενή αξία της ίδιας της φύσης: είναι επίσης καίριας σημασίας για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας και για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Μηνύματα-κλειδιά

  • Στην ΕΕ, το 81% των προστατευόμενων οικοτόπων, το 39% των προστατευόμενων πτηνών και το 63% των άλλων προστατευόμενων ειδών βρίσκονται σε φτωχή  ή κακή κατάσταση. Μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αυτών έχει δείξει βελτίωση τα τελευταία χρόνια.
  • Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην απώλεια βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης γης, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Απαιτούνται προσπάθειες αποκατάστασης που ακολουθούνται από συνεχή διαχείριση των αποκατασταθέντων περιοχών τόσο εντός όσο και εκτός των προστατευόμενων περιοχών για να διασφαλιστεί ότι η χρήση των πλανητικών πόρων θα είναι βιώσιμη στο μέλλον.
  • Στην ΕΕ, το 84% των καλλιεργειών εξαρτάται τουλάχιστον εν μέρει από την επικονίαση από έντομα και η αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων των επικονιαστών συμβάλλει στη βελτίωση της μελλοντικής επισιτιστικής ασφάλειας.
  • Η βελτίωση και η αύξηση της έκτασης των δασών, των υγροτόπων και των θαλάσσιων λιβαδιών αυξάνει τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Η αποκατάσταση βελτιώνει την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων, υποστηρίζοντας συστήματα παραγωγής που βασίζονται στη φύση και βοηθώντας τα να προσαρμοστούν στα ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
  • Η αποκατάσταση του οικοσυστήματος μπορεί να βελτιώσει την υγεία, την ευημερία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα χώρων πρασίνου, μετριάζοντας τη ρύπανση και μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ –  ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΆΜΜΑΤΑ ΕΔΩ