Νέες εντάξεις έργων Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ 2014-2020 | «Αποκατάσταση Μεγάλου Περιβόλου της Ι.Μ. Δαφνίου, Β΄ Φάση» με προϋπολογισμό 1.200.000 €

ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ

 

“Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει για τις τελευταίες εντάξεις έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, κατόπιν του συντονισμού των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ υπό τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου και την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Πολιτισμού.”

Μεταξύ των έργων είναι και η «Αποκατάσταση Μεγάλου Περιβόλου της Ι.Μ. Δαφνίου, Β΄ Φάση»

“Στις 06.06.2019, εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία 2014-2020» η Πράξη «Αποκατάσταση Μεγάλου Περιβόλου της Ι.Μ. Δαφνίου, Β΄ Φάση» με προϋπολογισμό 1.200.000 € και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. Η Ιερά Μονή Δαφνίου, εγγεγραμμένη από το 1990 στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της UNESCO, έτυχε συνεχούς χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το Γ΄ΚΠΣ, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του ΥΠΠΟΑ να εξασφαλιστεί η προστασία του μνημείου αλλά και να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ζημιές που είχε υποστεί το καθολικό και τα μοναδικά ψηφιδωτά του, από τους σεισμούς της Αθήνας το 1981 και το 1999. Έτσι, αφού ολοκληρώθηκε η δομική στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου, η αντισεισμική θωράκισή του – παρακολούθηση σεισμικής συμπεριφοράς και η συντήρηση των ψηφιδωτών του, και ο Μεγάλος Περίβολος έτυχε των αναγκαίων σωστικών επεμβάσεων στερέωσης. Στο πλαίσιο της ενταγμένης Πράξης αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως και να αποδοθεί επισκέψιμο στο κοινό άλλο ένα τμήμα του Μεγάλου Περιβόλου.”

Πηγή και ολόκληρο το Δελτίο Τύπου μαζί με τις αναρτημένες φωτογραφίες στον ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ΕΔΩ.