Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από το Νεπάλ προέτρεψε τον κόσμο να «δώσει τέλος στην τρέλα» της κλιματικής αλλαγής

[Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην περιοχή του Έβερεστ, 30 Οκτωβρίου 2023 © AFP Tshering SHERPA]

Stop the madness of climate change, UN chief declares [link]

Σταματήστε την τρέλα της κλιματικής αλλαγής, δηλώνει ο επικεφαλής του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Δευτέρα τον κόσμο να “σταματήσει την τρέλα” της κλιματικής αλλαγής, καθώς επισκέφθηκε την περιοχή του Έβερεστ στο Νεπάλ, όπου το λιώσιμο των παγετώνων θέτει ολόκληρες κοινότητες σε κίνδυνο εξαφάνισης.

Το Νεπάλ έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο του όγκου των πάγων του μέσα σε 30 χρόνια, με τους παγετώνες να λιώνουν 65% ταχύτερα την τελευταία δεκαετία από ό,τι την προηγούμενη.
“Οι στέγες του κόσμου καταρρέουν”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η “εξαφάνιση των παγετώνων συνολικά” ελλοχεύει ακόμη περισσότερο.
“Οι παγετώνες είναι παγωμένες δεξαμενές – αυτοί εδώ στα Ιμαλάια παρέχουν γλυκό νερό σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Όταν συρρικνώνονται, συρρικνώνονται και οι ροές των ποταμών”, πρόσθεσε.

Κοινότητες διαγράφονται για πάντα
Οι παγετώνες ψηλά στα Ιμαλάια τροφοδοτούν μεγάλα ποτάμια συστήματα, συντηρούν τις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και τις τοπικές οικονομίες, σε μια περιοχή που φιλοξενεί πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Ωστόσο, με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι πάγοι των παγετώνων που έχουν συμπιεστεί επί αιώνες λιώνουν ταχύτερα από ποτέ – όχι μόνο στα Ιμαλάια, αλλά και σε κρίσιμες περιοχές όπως η Ανταρκτική και η Γροιλανδία.
Ο κ. Γκουτέρες προειδοποίησε ότι στο μέλλον, οι μεγάλοι ποταμοί των Ιμαλαΐων, όπως ο Ινδός, ο Γάγγης και ο Βραχμαπούτρα, θα μπορούσαν να έχουν μαζικά μειωμένη ροή και σε συνδυασμό με το αλμυρό νερό, να αποδεκατίσουν τις περιοχές των δέλτα.
“Αυτό σημαίνει καταστροφή: Χώρες και κοινότητες με χαμηλό υψόμετρο θα σβηστούν για πάντα”, είπε.

Τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων
Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι η αποστολή του στην περιοχή του Έβερεστ, ήταν να “φωνάξει από την ταράτσα του κόσμου”.
“Σταματήστε την τρέλα”, τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τερματιστεί η εποχή των ορυκτών καυσίμων για την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταστροφής που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.
“Πρέπει να δράσουμε τώρα για να… περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C, για να αποτρέψουμε το χειρότερο κλιματικό χάος. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει”, κατέληξε.

Επίσημη επίσκεψη στο Νεπάλ
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Νεπάλ μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης.
Την Κυριακή, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης μαζί με τον πρωθυπουργό Pushpa Kamal Dahal, ο κ. Guterres εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των 10 φοιτητών από το Νεπάλ που σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Επανέλαβε την έκκλησή του για την προστασία όλων των αμάχων στη Γάζα και ανανέωσε την έκκλησή του για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παροχή βιώσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού της Γάζας.

Μετάφραση: Καίτη Μυλωνά