Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κινημάτων στη Μασσαλία, 26-28 Απριλίου 2024 | Συμμετοχή των ΦτΦ

 Ανθέων 72, 124 61 – https://www.naturefriends.gr/ | naturefriendsgreece@gmail.com

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κινημάτων στη Μασσαλία, 26-28 Απριλίου 2024

Στις 26-28 Απριλίου 2024 και για τρεις ημέρες, στη Μασσαλία της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση εκπροσώπων κοινωνικών κινημάτων από χώρες της Ευρώπης, αλλά και από κάποιες χώρες εκτός Ευρώπης/ΕΕ. Η Συνάντηση αυτή ήταν συνέχεια της Συνάντησης στη Φλωρεντία το 2022.

H συνάντηση στη Μασσαλία βασίστηκε στην παραδοχή: “Για να αμφισβητήσουμε την ακροδεξιά, και τον νεοφιλελευθερισμό”.

Ο στόχος ήταν διπλός: Αφενός η δυνατότητα συντονισμού των κοινωνικών κινημάτων για κοινές δράσεις, αφετέρου η διατύπωση εναλλακτικών λύσεων στα ζητήματα που αφορούν ολόκληρο τον κόσμο μας και με δεδομένο ότι σε όλη την Ευρώπη, έχουμε μια άνθηση κινητοποιήσεων και κοινωνικών πειραμάτων που είναι συναρπαστικά και εμπλουτιστικά, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε μεγάλες και συχνά δραματικές προκλήσεις. Έτσι, ενώ διαθέτουμε έναν μεγάλο αριθμό θεματικών δικτύων στην Ευρώπη, δεν έχουμε έναν κοινό χώρο για όλα τα κοινωνικά κινήματα και τα κινήματα των πολιτών που θα μας επέτρεπε να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις προκλήσεις μας και να αναπτύξουμε κοινές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις. Επιπλέον, επειδή κάποια από τα ζητήματα που απασχολούν όλες τις χώρες της γης είναι κοινά, θα ήταν χρήσιμο να συμμετέχουν κινήματα και από άλλες χώρες εκτός Ευρώπης.

Λειτούργησαν εργαστήρια και συζητήσεις σε ολομέλεια και σε θεματικές ομάδες στη διάρκεια όλου του τριημέρου. Ως προς την ουσία, οι συζητήσεις που έγιναν αφορούσαν όλα τα μεγάλα ζητήματα που ενδιαφέρουν τις χώρες και τους πολίτες τους, όπως το μεταναστευτικό, ή άνοδος της ακροδεξιάς, το εργασιακό, η εκπαίδευση, η εργασία.

Στη Μασσαλία όλα αυτά τα ζητήματα προχώρησαν στο επίπεδο της επικαιροποίησης και της συνειδητοποίησης των πραγμάτων. Σε αυτό το επίπεδο ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Αναφέρθηκαν αλλά δεν συζητήθηκαν περαιτέρω τα γεωπολιτικά προβλήματα που καθορίζουν και δίνουν τον τόνο σε όλα τα υπόλοιπα. Δεν ειπώθηκε κάτι σημαντικό για τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει η Ευρώπη, ως ήπειρος και η ΕΕ, ως συλλογική οντότητα, πολιτική και οικονομική, στον κόσμο μας ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών. Υπήρξε διαμαρτυρία για τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά όχι για το αδιέξοδο στην Ουκρανία.

Η παρουσία των Φίλων της Φύσης μέσω των εκπροσώπων μας έγινε αισθητή με την συμμετοχή τους στη συζήτηση για όλα τα παραπάνω θέματα, καθώς και σε εργαστήρια για ειδικότερα ζητήματα, ενώ συνοδεύτηκε από επαφές με εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών κινημάτων από ευρωπαϊκές και εκτός Ευρώπης οργανώσεις με τους οποίους θα επικοινωνήσουμε στο άμεσο μέλλον προκειμένου να αναπτύξουμε μια σταθερή επικοινωνία και δικτύωση, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι ήδη υφιστάμενες συνεργασίες. Με παρέμβαση εκπροσώπου των Φίλων της Φύσης τέθηκε το ζήτημα της νεοαποικιοκρατίας στον κόσμο και στην Ευρώπη. Το ζήτημα τέθηκε στην Ολομέλεια, όταν η μια θεματική ομάδα που προτάθηκε, είχε τίτλο: «What Europe in a decolonized world-Ποια Ευρώπη σε έναν απο-αποικιοποιημένο κόσμο;». Η τοποθέτηση ήταν η εξής: Το ερώτημα δεν είναι σωστό, γιατί ο κόσμος μας δεν είναι απο-αποικιοποιημένος, ενώ η Ευρώπη/ΕΕ είναι μια μεγάλη αποικιοκρατική δύναμη, μόνο που τώρα η αποικιοκρατία εκφράζεται με οικονομικούς όρους και επιβάλλεται μέσω των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου που συνάπτει η ΕΕ με χώρες του τρίτου κόσμου». Το θέμα αυτό υποστηρίχθηκε και στην Ολομέλεια και στην θεματική που ακολούθησε από όλους.

Ως Φίλοι της Φύσης κρατάμε τα θετικά. Είμαστε παρόντες με τις απόψεις μας στις συζητήσεις που αφορούν στο μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες: naturefriendsgreece@gmail.com