Τα Ηνωμένα Έθνη για την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων

UN: Revive and restore wetlands, home to 40 per cent of all biodiversity

Ηνωμένα Έθνη: Αναζωογόνηση και αποκατάσταση των υγροτόπων

Παρόλο που οι παράκτιοι υγρότοποι και οι υγρότοποι γλυκού νερού – όπως οι βάλτοι, τα μαγκρόβια και τα έλη – περιέχουν το 40% όλων των φυτικών και ζωικών ειδών, πολλοί από αυτούς είναι μολυσμένοι ή υποβαθμισμένοι λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, που γιορτάζεται αυτή την Πέμπτη, τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν επείγουσα δράση για την αναβίωση και αποκατάσταση αυτών των οικοσυστημάτων, τα οποία εξαφανίζονται τρεις φορές ταχύτερα από τα δάση.

Οι υγρότοποι καλύπτουν περίπου το έξι τοις εκατό της επιφάνειας της γης και είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία, τον εφοδιασμό με τρόφιμα, τον τουρισμό και τις θέσεις εργασίας.

Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από αυτούς για τα προς το ζην, ενώ τα ρηχά νερά τους και η άφθονη φυτική ζωή υποστηρίζουν τα πάντα, από έντομα μέχρι πάπιες και άλκες.

Οι υγρότοποι διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο τόσο στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης όσο και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Παρέχουν βασικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, όπως η ρύθμιση των υδάτων, μειώνοντας, για παράδειγμα, τις επιπτώσεις των πλημμυρών.

Οι τυρφώνες, ένας ιδιαίτερος τύπος φυτεμένου υγροτόπου, αποθηκεύουν διπλάσιο άνθρακα από τα δάση.

Η απώλεια επιταχύνεται

Ωστόσο, τα τελευταία 200 χρόνια, οι υγρότοποι έχουν αποξηρανθεί για να δημιουργηθεί χώρος για γεωργικές εκτάσεις ή για την ανάπτυξη υποδομών, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP).

Περίπου το 35% του συνόλου των υγροτόπων παγκοσμίως εξαφανίστηκε μεταξύ 1970 και 2015, και ο ρυθμός απώλειας επιταχύνεται από το 2000.

Ανάλογα με το μέγεθος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που σχετίζεται με το κλίμα, περίπου το 20 έως 90% των σημερινών παράκτιων υγροτόπων θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποίησε το UNEP.

Οι υγρότοποι έχουν επίσης υποστεί μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας από ό,τι άλλα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα.

Επενδύστε στην αποκατάσταση

Η Leticia Carvalho, επικεφαλής του κλάδου θαλάσσιων και γλυκών υδάτων του οργανισμού, κάλεσε τις κυβερνήσεις να τερματίσουν τις πολιτικές και τις επιδοτήσεις που δίνουν κίνητρα για την αποψίλωση των δασών και την υποβάθμιση των υγροτόπων και να επικεντρωθούν επειγόντως στην αποκατάσταση.

“Ταυτόχρονα, πρέπει να καθοδηγήσουμε και να προωθήσουμε επενδύσεις για την προστασία οικοσυστημάτων προτεραιότητας, όπως οι τυρφώνες, και να ενθαρρύνουμε τον ιδιωτικό τομέα να δεσμευτεί για αλυσίδες εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση και αποξήρανση τυρφώνων”, πρόσθεσε.

Συμφωνία ορόσημο για την προστασία

Πρόσφατα, οι κυβερνήσεις έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία των υγροτόπων.

Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα τον Δεκέμβριο, οι χώρες συμφώνησαν σε μια συμφωνία-ορόσημο για την προστασία του ενός τρίτου των εδαφών, των παράκτιων περιοχών και των εσωτερικών υδάτων του πλανήτη έως το 2030.

Η δράση για την αποκατάσταση των υγροτόπων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η Κίνα αναπτύσσει την ιδέα των “πόλεων-σφουγγαριών”, μπροστά στην ταχεία αστικοποίηση και την εντατικοποίηση των κλιματικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών.

Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν “πράσινα” δρομάκια, κατασκευασμένους υγροβιότοπους και πεζοδρόμια που συλλαμβάνουν, επιβραδύνουν και φιλτράρουν τα νερά της βροχής.

Χρηματοδότηση της φύσης

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι, το UNEP τόνισε την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων σε λύσεις που βασίζονται στη φύση για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και την υποβάθμιση της γης.

Επί του παρόντος, δαπανώνται 154 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά το ποσό αυτό θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί σε 384 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

“Μας τελειώνουν οι ευκαιρίες να προστατεύσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουν οι υγρότοποι, από τις οποίες εξαρτώνται οι κοινωνίες για ένα βιώσιμο μέλλον”, δήλωσε η κ. Carvalho.

“Πρέπει να αυξήσουμε τη διεθνή αλληλεγγύη, την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη χρηματοδότηση χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”.

Πηγή: Revive and restore wetlands, home to 40 per cent of all biodiversity – https://bit.ly/3WTEBsJ [ΕΔΩ]

Απόδοση στα Ελληνικά: Καίτη Μυλωνά