Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας | UK departs Energy Charter Treaty

[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει σαφή θέση για την αποχώρηση της Ελλάδας αλλά και όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας.

Μεταξύ των άλλων παρεμβάσεων και πρωτοβολιών, στις 19 Απριλίου 2023, πριν από τις εθνικές εκλογές, το  σωματατίο έστειλε επιστολή προς τα κόμματα με θέμα: «Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για την Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας/ Energy Charter Treaty – ECT και την αποχώρηση της Ελλάδας απ’ αυτήν.»

Τρία μόνο κόμματα απάντησαν  στην επιστολή των ΦτΦ και πήραν θέση για τη ECT.: ΜΕΡΑ25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ – ΜΩΒ. [ΕΔΩ]

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, επιστολή προς τα κόμματα: Ποια είναι η θέση του κόμματός σας για την Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας | Energy Charter Treaty – ECT και την αποχώρηση της Ελλάδας απ’ αυτήν [ΕΔΩ]

Για το θέμα της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας | Energy Charter Treaty – ECT και την αποχώρηση της Ελλάδας οφείλουν όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους πριν από τις Ευρωεκλοτές στις 9 Ιουνίου 2024.

Διαβάστε ΕΔΩ τους αγώνες που προηγήθηκαν και το  χρονικό της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τη ECT, όπως παρουσιάζεται στο Global Justice Now.]


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22.02.2024 – ΠΗΓΗ: GOV.UK

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνει την αποχώρησή της από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας μετά την αποτυχία των προσπαθειών να συμφωνηθεί ο ζωτικής σημασίας εκσυγχρονισμός.
Από: Department for Energy Security and Net Zero και The Rt Hon Graham Stuart MP
Δημοσίευση: 22 Φεβρουαρίου 2024

• Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας
• Το ΗΒ ενώνεται με τη Γαλλία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες στην αποχώρηση από τη Συνθήκη
• Υπάρχει ήδη ισχυρό νομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση συνεχών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας (ECT) μετά την αποτυχία των προσπαθειών ευθυγράμμισής της με το καθαρό μηδέν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα (Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου).

Η Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη, που υπογράφηκε το 1994, σχεδιάστηκε για να προωθήσει τις διεθνείς επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, παρέχοντας ιστορικά προστασία στους επενδυτές στα ορυκτά καύσιμα. Οι προτάσεις για τον καλύτερο εκσυγχρονισμό της ECT για την υποστήριξη καθαρότερων τεχνολογιών έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων πολλών μηνών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Ο Υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας και Net Zero, Graham Stuart, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του στο ECT εάν δεν εγκριθούν σχέδια για την επικαιροποίησή του.

Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο ενώνεται με 9 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, στην αποχώρηση από τη συνθήκη. Η απόφαση θα υποστηρίξει τη μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στο καθαρό μηδέν και θα ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια.

Ο υπουργός Επικρατείας για την Ενεργειακή Ασφάλεια και το Net Zero, Graham Stuart, δήλωσε:

  • Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας είναι ξεπερασμένη και χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση, αλλά οι συνομιλίες έχουν σταματήσει και η λογική ανανέωση φαίνεται όλο και πιο απίθανη.
  • Το να παραμείνουμε μέλος δεν θα υποστήριζε τη μετάβασή μας σε καθαρότερη, φθηνότερη ενέργεια και θα μπορούσε ακόμη και να μας τιμωρήσει για τις κορυφαίες παγκοσμίως προσπάθειές μας να προσφέρουμε καθαρό μηδέν.
  • Με επενδύσεις 30 δισεκατομμυρίων λιρών στον ενεργειακό τομέα μόλις από τον Σεπτέμβριο, συνεχίζουμε να ηγούμαστε παγκοσμίως στη μείωση των εκπομπών, στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων και στην παροχή της ισχυρότερης νομικής προστασίας για όσους επενδύουν εδώ.

Οι συζητήσεις γύρω από τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας συνεχίζονται εδώ και αρκετά χρόνια. Μετά από 2 χρόνια διαπραγματεύσεων, το 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας ορόσημο για τον εκσυγχρονισμό του ECT. Αυτό θα είχε διατηρήσει τα τρέχοντα πλεονεκτήματά του, ενώ θα υποστήριζε τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια επεκτείνοντας τις προστασίες σε ανανεώσιμες πηγές όπως η δέσμευση, η χρήση και η αποθήκευση άνθρακα (CCUS) και το υδρογόνο.
Ωστόσο, αυτό οδήγησε σε αδιέξοδο και η εκσυγχρονισμένη ECT, η οποία έπρεπε να είχε εγκριθεί τον Νοέμβριο του 2022, απορρίφθηκε από 9 κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό περιελάμβανε τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ολλανδία – οι οποίες αποφάσισαν να αποσυρθούν. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2024 σημαίνουν ότι ο εκσυγχρονισμός θα μπορούσε πλέον να καθυστερήσει επ’ αόριστον.
Αφού εξεταστούν οι απόψεις των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών, οι υπουργοί θα υποκινήσουν τώρα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά από ένα χρόνο, καταργώντας τις προστασίες για νέες επενδύσεις μετά από αυτήν την περίοδο.

Ο Shaun Spiers, εκτελεστικός διευθυντής της Green Alliance δήλωσε:
“Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα ήταν ξεκάθαροι ότι η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας είναι μια ξεπερασμένη συμφωνία και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει, η οποία θα ενισχύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την ανάπτυξη φθηνής, καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας.”

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ελκυστικός προορισμός για επενδυτές σε όλες τις ενεργειακές τεχνολογίες, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να υποστηρίζει τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα ως μέρος της μετάβασης στο καθαρό μηδέν, παράλληλα με την ώθηση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική ενέργεια και το υδρογόνο. Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να διασφαλίσει τη δικαιοσύνη και την υποστήριξη των επενδυτών του Ηνωμένου Βασιλείου που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Μετάφραση: Καίτη Μυλωνά

ΠΗΓΗ: GOV.UK