Υπάρχουν φώκιες στον κόλπο της Ελευσίνας? | Ναι υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν

Στο ερώτημα αν “Υπάρχουν φώκιες στον κόλπο της Ελευσίνας” η απάντηση είναι “Ναι υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν”. Σύμφωνα με την περιγραφή του William Martin Leake: «Travels in Northern Greece» 2 Ιανουαρίου 1806: «…η Ιερά Οδός κατεβαίνει σε ένα μοντέρνα χτισμένο δρόμο, ο οποίος συνεχίζει παραλιακά μέχρι το άνοιγμα της πεδιάδας στο Δαφνί, εκεί που η πεδιάδα φτάνει στην άκρη του Ελευσινιακού κόλπου, εκεί που τερματίζουν τόσο ο αρχαίος όσο και ο σύγχρονος δρόμος πάνω από το νερό. Φτάνουμε στην αρχή του στρωμένου δρόμου στο 2.8 και στο τέλος στο 2.12. Εδώ στην άκρη της παραλίας κείτεται μέρος του σώματος μια φώκιας ξεβρασμένης από το νερό…»

Η φώκια ξεκουράζεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανάμεσα στα υποβρύχια (2 Αυγούστου 2015)

Καταφύγιο στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο Χαϊδάρι βρήκε μια νεαρή φώκια για να ξεκουραστεί και να αλλάξει το δέρμα της.
Σύμφωνα με την MOm την Εταιρία για την Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας το θαλάσσιο θηλαστικό – είδος υπό προστασία – χαλαρώνει ανάμεσα στα δύο υποβρύχια, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες δύο ακόμα φώκιες έχουν εντοπιστεί στον Αργοσαρωνικό. Η μια είναι η Μελίνα και εμφανίζεται συχνά στο λιμάνι του Πειραιά ενώ η δεύτερη κάνει τις βόλτες της κοντά στον Πόρο. Διαβάστε επίσης:
Η Μελίνα, η φώκια που επισκέπτεται τακτικά το λιμάνι του Πειραιά

[17 Μαρτίου 2019: Φωτογραφίες από το Μπάμπη Κουρεμέτη – ΕΔΩ]

Παρά τη ρύπανση και τις πιέσεις που δέχεται διαχρονικά ο Κόλπος της Ελευσίνας η οικολογική κατάσταση βελτιώνεται. Μια ακόμα απόδειξη είναι και η επίσκεψη τη φώκιας την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 στην παραλία της Ελευσίνας, κοντά στον ΚΡΟΝΟ.

Δείτε ένα εξαιρετικό video με μια φώκια να διασχίζει τον Ισθμό της Κορίνθου και να εισέρχεται στον Αργοσαρωνικό, Ιούνιος 2019[ΕΔΩ]

 

[Περισσότερα για τη Μεσογειακή φώκια ΕΔΩ]