ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να λειτουργήσουν με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο | Συγκέντρωση διαμαρτυρίας 2 Απριλίου 2023 στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27.03.2023

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, πανελλαδικό σωματείο με έδρα του το Χαϊδάρι, συμμετέχει στην εκδήλωση διαμαρτυρίας με αίτημα να μη δημιουργηθεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ΄(ή με καύση απορριμμάτων) στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Παράλληλα προβάλλει το αίτημα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να λειτουργήσουν με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Οι νέες χρήσεις που προβλέπονται με το ν. 4949/2022 – 7.2.γ (ΦΕΚ 126 Α’/30.06.2022) θα επιβαρύνουν την ήδη κορεσμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Δυτικής Αττικής –  Αθήνας και τον κόλπο της Ελευσίνας.

ΟΧΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ – ΜΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΣΤΙΚΈΣ  – ΧΡΗΣΕΙΣ ΥΨΗΛΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ.

Η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, αλλά και η αποθήκευση και η διακίνησή του στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αυξάνει ένα πιθανό Βιομηχανικό (Τεχνολογικό) Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης/ BAME στο βεβαρημένο Θριάσιο αλλά και στη Μεγαρίδα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής – Αθήνας  λειτουργούν 26 εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες σε μία ή περισσότερες μονάδες τους που  εδρεύουν στην ευρύτερη  περιοχή (18 στον Ασπρόπυργο, 2 στην Ελευσίνα, 3 στην Μάνδρα και 3 στα Μέγαρα) και υπάγονται στην αναθεωρημένη Οδηγία SEVESO III. ( https://bit.ly/42LZ8Uf) Από αυτές οι 8 είναι Ανώτερης και οι 18 Κατώτερης Βαθμίδας.

Ενδεικτικά η περιοχή της Δυτικής Αττικής – Αθήνας “φιλοξενεί” τις ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις:

  1. Δύο Ναυπηγεία (Σκαραμαγκά – Ελευσίνας)
  2. Δύο Διυλιστήρια (ΕΛΠΕ Ελευσίνας και Ασπροπύργου)
  3. Το ΧΥΤΑ Φυλής και ανεξέλεγκτα (συνοδά) Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ)
  4. Διαλυτήρια πλοίων κ.λπ.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου οφείλει να συνεχίσει, παράλληλα με τις άλλες δράσεις, τη διεκδίκηση της προβλήτας Νο 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προσφεύγοντας στα Πολιτικά Δικαστήρια και να υποβάλλει ένα τεκμηριωμένο σχέδιο διαχείρισης του χώρου βασιζόμενο σε αναγνωρισμένες, έγκυρες τεκμηριωμένες μελέτες και προτάσεις Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Ιδρυμάτων και όχι σε αυθαίρετα γραφιστικά σχέδια και μακέτες εντυπωσιασμού.