ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ & ECOELEUSIS: ΑΝΑΦΟΡΑ – Ρυπαντικό επεισόδιο στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου – Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

11.11.2020

Προς:

  1. Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ)
  2. ΥΠΕΝ / Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης
  3. Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής – Δ/νση Περιβάλλοντος
  4. Αντιπεριφέρεια Δυτικού Τομέα – Δ/νση Περιβάλλοντος

ΘΕΜΑ:  ΑΝΑΦΟΡΑ – Ρυπαντικό επεισόδιο στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου – Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Σας  αναφέρουμε ότι το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου παρατηρήθηκαν και καταγράφτηκαν σε video, εκπομπή εκατοντάδων κυβικών καπνού στην ατμόσφαιρα ενώ οι πύρινες γλώσσες του Πυρσού «φωταγώγησαν» ολόκληρη την ανατολική  περιοχή του Θριάσιου.

Το ρυπαντικό επεισόδιο παρατηρήθηκε από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, από τις 20:00  και είχε διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της επόμενης ημέρας, Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020.

Υπογραμμίζουμε ότι το ρυπαντικό επεισόδιο συνέβη κατά την επανεκκίνηση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου ύστερα από το ΓΕΝΙΚΟ Shutdown (διακοπή λειτουργίας) για την συντήρηση του διυλιστηρίου. Το Shutdown είχε ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου  2020, και ήταν το πρώτο μετά το θλιβερό του 2015, όταν κατά την διάρκειά του, στις 8 Μαΐου, είχε συμβεί το δυστύχημα που κόστισε την ζωή σε 4 εργαζομένους ύστερα από έκρηξη.

Στο πλαίσιο των ελεγκτικών και αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων σας καθώς και των υποχρεώσεων που έχετε απέναντι στις τοπικές κοινωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, αιτούμαστε να εξετάσετε άμεσα και σε βάθος τη καταγγελία μας, να λάβετε τα ενδεδειγμένα μέτρα και να ενημερώσετε για τις ενέργειές σας τόσο εμάς όσο και την τοπική κοινωνία.

Με την ευκαιρία επαναφέρουμε το αίτημα για ένα συχνότερο και ουσιαστικό έλεγχο των βιομηχανικών και άλλων εγκαταστάσεων στην περιοχή (π.χ. ΧΥΤΑ Φυλής), αίτημα που βασίζεται στην αρχή της πρόληψης και την αρχή της προφύλαξης για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Video https://youtu.be/I7TFBQ85oLE

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας, αναμένουμε τις ενέργειες και την απάντηση από τις υπηρεσίες σας

           Χρήστος Χρηστάκης                                                                                                            Κώστας Φωτεινάκης

Για την Κίνηση Πολιτών ECOELEUSUS                                                                     Για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ

 

Επικοινωνία: ecoeleusis@gmail.com (Τηλ. 6977180196) |  naturefriendsgreece@gmail.com (Τηλ: 6907720897)