2021 – Πρωτοχρονιάτικη επιστολή του Κώστα Φωτεινάκη: ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ – Δημόσιος Απολογισμός 2020

2021 – Πρωτοχρονιάτικη επιστολή του Κώστα Φωτεινάκη,

προέδρου των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

 Δημόσιος Απολογισμός 2020 (για λήψη σε μορφή PDF ΕΔΩ]

Αγαπητά μέλη/ φίλες – φίλοι/ συνεργάτες και «επισκέπτες» των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece,

Για έκτη συνεχή χρονιά δίνουμε στη δημοσιότητα, συνοπτικά, τον Ετήσιο Απολογισμό του σωματείου, καθώς και τους βασικούς άξονες δράσεις για τον επόμενο χρόνο, 2021.

Οι δράσεις και ο προγραμματισμός των ΦτΦ συνάδουν με το καταστατικό και τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό 2018 – 2022, με τίτλο τη φράση του Malcolm X, «Το μέλλον ανήκει σ΄ αυτούς που το σχεδιάζουν σήμερα».

Ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός των ΦτΦ αναπροσαρμόζεται  ανάλογα με τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην πολιτική και κοινωνική μας ζωή.

Ευχαριστούμε τα μέλη, τους φίλους και συνεργάτες που πρόσφεραν εθελοντικά, ή με συμβολική αμοιβή, τις υπηρεσίες τους.

 Α. Υλοποίηση έργων με υποστηρικτική επιχορήγηση:

Ολοκληρώθηκαν τα έργα και τα παραδοτέα που πραγματοποιήθηκαν με υποστηρικτική επιχορήγηση το 2020:

  • «Πράσινη Ενέργεια και Πολίτες: Σχεδιασμός, Εκπαίδευση, Εφαρμογή» με τη συνεργασία και άλλων φορέων και συνεργατών (Community Energy River, Σχολείο της Γης κ.ά.) Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και ήταν το πρώτο έργο που υλοποίησαν οι ΦτΦ με τη συνδρομή δημόσιου φορέα. [περισσότερα ΕΔΩ]
  • «Πάμε Δυτικά – Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα».Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται το 2018 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2020, με την οικονομική στήριξη (δωρεά) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. [περισσότερα ΕΔΩ]
  • «Ανακύκλωση εμπειρίας στην οικιακή ζωή». Τμήμα το έργου επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και υλοποιήθηκε με τη με τη συνέργεια της Community Energy River που εργάζεται για τη διάδοση των ενεργειακών κοινοτήτων και της εξοικονόμησης ενέργειας, της ΚΟΙΝΣΕΠ COPOW (γραφιστικά κ.ά) καλλιτεχνών, επιστημόνων. Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του έργο ήταν η Ανατολή Ροντογιάννη (Χημικός Μηχανικός MsC) και η Βιβή Πέτση (ηθοποιός). [περισσότερα ΕΔΩ]

Περισσότερα για τα έργα των ΦτΦ που έχουν επιχορηγηθεί ή που θα επιχορηγηθούν το 2021 ΕΔΩ.

Το κοινό και κύριο χαρακτηριστικό όλων των έργων που υλοποιούνται από το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, με ιδίους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, με δωρεές ή με επιχορηγήσεις, είναι α) η συνεργασία με άλλους φορείς και β) ο συμμετοχικός σχεδιασμός με αναφορές και σύνθετες δράσεις για  το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Β. Δράσεις με ιδίους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους (ενδεικτικά):

  1. Αξιοποιήσαμε όλες τις Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Ημέρες (ή και εβδομάδες) για να προβάλουμε τις θέσεις μας με κοινωνική και οικολογική οπτική (Περιβάλλοντος, Εδάφους, Βουνών, Υγροτόπων, Βιώσιμης Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ανθρωπίνων δικαιωμάτων  κ.ά)
  2. Συμμετείχαμε στη δημόσια διαβούλευση και υποβάλλαμε προτάσεις σε διάφορα νομοσχέδια (π.χ. αντι -Περιβαλλοντική νομοθεσία, Οικονομικές δραστηριότητες Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπαίθρια διαφήμιση, Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, Πλαστικά μιας χρήσης, Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).
  3. Συμμετείχαμε σε ημερίδες και τηλεδιασκέψεις για α) Την κλιματική αλλαγή (εκδήλωση ΕΠΟΧΗΣ) β)το ΧΥΤΑ Φυλής – Δυτικό Μέτωπο γ) το Βιώσιμο Τουρισμό δ) Την ενέργεια κ.ά.
  4. Μεταφράσαμε (και συνυπογράψαμε) πολλά κείμενα, Διακηρύξεις. Προτάσεις κ.λπ., Οικολογικού, Πολιτικού και Κοινωνικού ενδιαφέροντος, τα οποία δεν θα ήταν γνωστά, χωρίς τη δική μας παρέμβαση στη χώρα μας. Ενδεικτικά: α) Δέκα Προτεραιότητες για τον Κλιματικό Οδηγό β) Για μία Ευρώπη που νοιάζεται για όλους – κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και πέρα από αυτήν γ) Για μία ανθρώπινη πολιτική ασύλου δ) Mannheim Message 2020 | Το Μήνυμα του Μάνχαϊμ: Τοπικές, Πράσινες Συμφωνίες για μία ελεύθερη από άνθρακα, βιώσιμη και συμπεριληπτική Ευρώπη ε) 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Ανοιχτή Επιστολή, Covid-19 – τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε τον τουρισμό στ) 88 Οργανισμοί της ΚτΠ προς την Κομισσιόν “Τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και η προστασία του κλίματος πάνω από τα κέρδη | Human rights, environment and climate protection before profits”.
  5. Συμβάλαμε στην ενημέρωση, στην Περιβαλλοντική εκπαίδευση – Ενεργό συμμετοχή με Δελτία Τύπου, Ανακοινώσεις, Ψηφίσματα και αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης των ΦτΦ. Περισσότερες 150 αναρτήσεις στην «ναυαρχίδα», ιστότοπο των ΦτΦ [ΕΔΩ]
  6. Προβάλλαμε το έτος «2020» αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη, αφιερώσαμε το ημερολόγιο στην μνήμη της, 100 χρόνια από τη γέννησή της, ωστόσο λόγω της πανδημίας COVID -19, δεν ολοκληρώσαμε τον προγραμματισμό μας. [ΕΔΩ]

Γ. Προγραμματισμός – Δράσεις για το 2021:

Γ.1 Έργα – Προγράμματα με υποστηρικτική επιχορήγηση και συμμετοχή ως συνεργάτες (Partners):

  1. Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2 Φεβρουαρίου 2021: Δραστηριότητα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης. Υποστηρικτική επιχορήγηση: French Office for Biodiversity (OFB), MedWet Initiative (2021).
  2. ERASMUS+: 16 2020-1-TR01-KA204-093468 «ALternative Tourism in MEditerranean Regions (ALMERE). Forms of Sustainable Tourism, Contributing to Mutual Understanding, Mutual Respect, and Empathy between Visitors and Guests Antalya». Συμμετέχουν: AKDENIZ UNIVERSITY – Antalya (Συντονιστής και Διαχειριστής του έργου, προετοίμασε και υπέβαλλε την αίτηση) | Naturefriends Greece (Συνεργάτης – Partner) | Associació Educativa i Cultural Blue Beehive (Συνεργάτης – Partner) | Razvojna agencija Sotla (Συνεργάτης – Partner) | UNIONE DEGLI ASSESSORATI ALLE POLITICHE SOCIO-SANITARIE, DELL ISTRUZIONE E DEL LAVORO (Συνεργάτης – Partner) | Το έργο έχει διάρκεια 24 μήνες (2020 – 2022) και βρίσκεται σε εξέλιξη.
  3. «The project “Intergenerational climate justice dialogue (ICJD)» will engage people from various countries, young and older generations, with different cultural and social backgrounds to work together to combat climate change towards justice. (σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Naturefriends International της οποίας είμαστε μέλη, 2021 – 2022). The project under the Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (European Commission).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ΦτΦ είναι ανοικτοί σε συνεργασίες σε έργα και προγράμματα, σύμφωνα με το καταστατικό τους.

Γ.2 Έργα με ιδίους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους (2021):

  1. Συνεχίζουμε την εκστρατεία «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή» μέσω του blog και είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες. [ΕΔΩ]
  2. 1821 – 2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ [Ημερολόγιο, Εκδόσεις, Ξεναγήσεις, Διαλέξεις] [ΕΔΩ].
  3. Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας, στο «ίδιο μονοπάτι», όπως και το 2020 αξιοποιώντας τις Παγκόσμιες Ημέρες, συμμετέχοντας σε δημόσιες διαβουλεύσεις, αλλά και σε κινηματικές διαδικασίες, μεταφέροντας νέα – ειδήσεις – εμπειρίες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο (Περισσότερα στην παρούσα έκθεση Β).

 Δ. Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης – Επικοινωνιακή πολιτική (2020 – 2021)

  1. Το 2020 ολοκληρώσαμε τη δημιουργία της ιστοσελίδας, «ναυαρχίδας», των ΦτΦ. (Περισσότερα στην παρούσα έκθεση δράσεων Β5).
  2. Εκτός του βασικού ιστοτόπου https://www.naturefriends.gr οι ΦτΦ διαχειρίζονται και άλλα blogs βασικότερα εκ των οποίων είναι: «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή», STOP ISDS Δικαιώματα για τους Πολίτες – Κανόνες για τις Εταιρίες».
  3. Οι ΦτΦ διαθέτουν σελίδες και ομάδες στο Facebook, καθώς και λογαριασμούς στο TWITTER, Instragram, YOUTUBE. Επίσης διαχειρίζονται στο Facebook την ομάδα  «Άη Στράτης» (νησί που έχουμε «υιοθετήσει).
  4. Οι εκστρατείες α) Για το έργο ΠΑΜΕ ΔΥΤΙΚΑ συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον 100.000 επισκεπτών β) Για το έργο «Ανακύκλωση εμπειρίας στην οικιακή ζωή» επίσης 100.000 επισκεπτών.
  5. Για το 2021 προγραμματίζουμε τη δημιουργία ενός ειδικού blog για τον «Υπεύθυνο – Βιώσιμο τουρισμό».
  6. Η επικοινωνία με τα μέλη και τους συνεργάτες γίνεται μέσω Newsletter.

Ε. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

  1. Η Γενική Συνέλευση (συνέδριο) και οι Εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 λόγω της πανδημίας COVID -19 και αυτό έχει δημιουργήσει ορισμένες δυσκολίες στη διαχείριση του σωματείου.
  2. ΝΕΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ: Για πρώτη φορά βρισκόμαστε σε μια καλή εξέλιξη. Έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την οργάνωση και την ανάπτυξη της ομάδας των ΝΦτΦ, η οποία έγινε τακτικό μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης International Young Naturefriends/ IYNF.
  3. Οικονομικά: Οι ΦτΦ έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα βασικά έξοδα λειτουργίας τους. Η ανεύρεση οικονομικών πόρων μέσω προγραμμάτων και δωρεών με τις προϋποθέσεις που σαφώς ορίζονται στο Καταστατικό (άρθρο 8.5) των ΦτΦ αποτελεί προτεραιότητα. Θα δρομολογήσουμε τη λειτουργία και την ανάπτυξη του οργανισμού με ένα συνδυασμό εθελοντών αλλά και επαγγελματικών στελεχών.
  4. Οικονομικός απολογισμός: Θα δημοσιευτεί, όπως και οι προηγούμενοι, μετά από τη σύνταξή του και την έγκρισή του από την Εξελεγκτική Επιτροπή.
  5. Μέλη των ΦτΦ: Θα γίνει εκκαθάριση του Μητρώου. Τα μέλη των ΦτΦ θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στο σωματείο.
  6. Μέλη των ΦτΦ συμμετέχουν ως φυσικά πρόσωπα (ή και εκπροσωπώντας το σωματείο) σε κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών όπως π.χ. CLIMA 500, SOS Τροχαία Εγκλήματα, Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά, Δυτικό Μέτωπο, ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ Χαϊδαρίου, Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου, Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Παρνασσού, Σύλλογος Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης και Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων, ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Αττικής κ.ά.
  7. Καταστατικό των ΦτΦ: Θα γίνει τροποποίηση του καταστατικού στην Γενική Συνέλευση/ Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί. Η τροποποίηση κρίνεται απαραίτητη έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία για τις συνεδριάσεις και τη συμμετοχή των μελών στις συνελεύσεις και εκλογές μέσω διαδικτύου.

 ΣΤ. Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις:

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece είναι μέλος α) του Διεθνούς Οργανισμού Naturefriends International b) του Ευρωπαϊκού Δικτύου SEATTLE TO BRUSSELS.

Το 2020 υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον οργανισμό Respect for Greece. Περισσότερα για τις συνεργασίες των ΦτΦ ΕΔΩ.

 Ζ. ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές, μεταφραστές, συνεργάτες, γραφίστες, ειδικούς επιστήμονες που συνέβαλαν στην επεξεργασία, στην προβολή και στη διάδοση των θέσεων των ΦτΦ. Χωρίς τη δική τους συμμετοχή και υποστήριξη θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι δράσεις, τις οποίες παρουσιάσαμε στον Ετήσιο Απολογισμό του 2020.

Κώστας Φωτεινάκης – Πρόεδρος των ΦτΦ