9 Ιουνίου: Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων και η συμβολή της στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης

 

Οι ΦτΦ για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων επιλέγουν να αναδημοσιεύσουν το εξώφυλλο του περιοδικού ΦΥΣΙΣ, έτος έκδοσης 1875, επιμέλεια Δ.Γρ.Καμπούρογλου. Αρχείο “Ευώνυμος – Οικολογική Βιβλιοθήκη”.


Η 9η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων από το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων [ΕΔΩ] τον Νοέμβριο του 2007, τιμώντας έτσι την ημέρα ίδρυσής του, υπό την αιγίδα της UNESCO στις 9 Ιουνίου 1948..

Στη χώρα μας έχουμε τα Γενικά Αρχεία του Κράτους [ΕΔΩ] καθώς και δεκάδες άλλες πηγές όπως το αρχείο της ΕΡΤ,  το Μουσείο Μπενάκη, η  Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, οι  Εθνικές – Δημοτικές και Ιδιωτικές Βιβλιοθήκες, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, Μουσεία, Αρχείο Ιδρύματος Αιγατερίνης Λασκαρίδη κ.α.

“Η μνήμη ενάντια στη λήθη” που έλεγε και ο Κούντερα συνδέεεται άμεσα με τα αρχεία που διαθέτει η ανθρωπότητα.

Αρχείο και αρχειακό υλικό (ορισμός) | Ν. 4610/2019 άρθρο 160

1. Αρχείο, είναι το σύνολο των τεκμηρίων, μαρτυριών και εγγράφων, αδιακρίτως χρονολογίας, σχήματος, ύλης και υποστρώματος, που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του Κράτους, των δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων ή των νομικών ή φυσικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων. Αρχείο είναι και κάθε τεκμήριο καταγραφής πληροφοριών που προβλέπεται στο άρθρο 35 του π.δ. 28/ 2015 (Α΄ 34) και συγκροτεί το αρχείο Πρωθυπουργού.
2. Το αρχειακό υλικό περιλαμβάνει πρωτότυπα ή αντίγραφα οποιασδήποτε ύλης ή τεχνικής, ιδίως:
α) μεμονωμένα έγγραφα, χειρόγραφα, κατάστιχα, κώδικες και συλλογές αυτών,
β) απομνημονεύματα και ημερολόγια,
γ) αλληλογραφία επίσημη και ιδιωτική δημόσιων προσώπων,
δ) προπαγανδιστικά τεκμήρια, εκκλήσεις, προκηρύξεις, αφίσες, εφήμερο υλικό ή άλλα πληροφοριακά
έντυπα,
ε) ηλεκτρονικά έγγραφα και αρχεία, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 1 και 5 του π.δ. 25/2014 (Α΄ 44) ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, σύμφωνα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και οι κάθε φύσης βάσεις δεδομένων των φορέων του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 161,
στ) οπτικοακουστικά αρχεία, ηχητικές και κινούμενες
ή στατικές οπτικές αποτυπώσεις,
ζ) χάρτες, σχέδια, χαρακτικά και έργα εικαστικού ενδιαφέροντος, τα οποία αποτυπώνουν μαρτυρίες σε οπτικές, γραμμικές αποτυπώσεις και απεικονίσεις, τοπογραφικά και υδρογραφικά διαγράμματα, μακέτες, αεροφωτογραφίες, ιχνογραφήματα, χαλκογραφίες λιθογραφίες, ξυλογραφίες, που τεκμηριώνουν πληροφορίες, οι οποίες
αναφέρονται στην ιστορία και στην πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού έθνους και σε ό τι έχει σχέση με τη διοικητική, οικονομική και κοινωνική ζωή του ελληνικού Κράτους.
3. Τα αρχεία και το αρχειακό υλικό αποτελούν εθνικό πλούτο και μέρος της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

  • Ν.4610/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχο­λεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές δια­τάξεις», ο οποίος αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ. [σελ. 117 -136]