9 Μαΐου:  Η αντιφασιστική Νίκη των Λαών (1945) και η Ημέρα της Ευρώπης (Διακήρυξη Σουμάν 1950), | Ίδρυση ΟΗΕ (1945) – Οι πόλεμοι ωστόσο και οι καταστροφές συνεχίζονται αμείωτοι

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece παράλληλα με την προβολή των δικών μας θέσεων και παρεμβάσεων παρουσιάζουμ θέματα τα οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σοβαρά, επηρεάζουν τη ζωή μας, αλλά δεν προβάλλονται στο βαθμό που θα έπρεπε, ούτε αναλύονται επαρκώς.

Ιδιαίτερα  τους πολέμους και τους εξοπλισμούς,  τους θεωρούμε ως τον υπ’  αριθμόν ένα εχθρό της ανθρωπότητας, του περιβάλλοντος και γενικότερα της ποιότητας ζωής.

Με αφορμή την “άνευ όρων παράδοση” της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου 1945, ημέρα που έχει καταγραφεί ως “Αντιφασιστική Νίκη των Λαών” παρουσιάζουμε παράλληλα σε τίτλους:

  • Την Ημέρα της Ευρώπης, 9 Μαΐου, η οποία καθιερώθηκε το 1985. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η καθιέρωση της 9ης Μαΐου το 1985 ως Ευρωπαϊκής Ημέρας έγινε με σκοπό να διαγράψει από την ιστορική μνήμη την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.
  • Την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, μια διαδικασία που ξεκίνησε στις 25 Απριλίου 1945 στον Σαν Φρανσίσκο, λίγες μέρες πριν τη διαφαινόμενη ήττα της ναζιστικής Γερμανίας,  με “σκοπό  τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας κ.λπ”

Α. Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ – Η  “άνευ όρων παράδοση” της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου 1945.

Οι επιπτώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην κοινωνία, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στο φυσικό περιβάλλον ήταν τεράστιες.
1. Οι ανθρώπινες απώλειες. Οι ανθρώπινες απώλειες ήταν θεαματικά περισσότερες από κάθε άλλο πόλεμο.
2. Μετακινήσεις πληθυσμών.
3. Οι υλικές καταστροφές.
4. Η κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου.
5. Η ηθική καταρράκωση.

Για την Ελλάδα οι καταστροφές και οι συνέπειες περιγράφονται στις παρακάτω εκθέσεις και εκδόσεις (ενδεικτική παρουσίαση):

  1. Έκθεση Δοξιάδη, “Αι θυσίαι της Ελλάδος στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, Les sacrifices de la Gréce a la seconde guerre mondiale, The sacrifice of Greece in the seconde world war (1946)” https://tinyurl.com/6px6bkaa
  2. ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ / REPORT OF THE PARLIAMENTARY CROSS-PARTY COMMITTEE ON THE CLAIM OF GERMAN DEBT (in Greek) (2016) https://tinyurl.com/24er4e8x
  3. ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ – SCHWARZBUCHES DER BESATZUNG (2006) (Έκδοση: Εθνικό Συµβούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερµανίας προς την Ελλάδα, Athen 2006, Nationalrat für die Entschädigungsforderungen Griechenlands an Deutschland) https://tinyurl.com/3chvzrb2

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν αναφερόμαστε στην Εθνική Αντίσταση, η οποία ήταν μια από τις πιο σοβαρότερες στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να καθηλώσει στη χώρα μας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις της Γερμανίας και να καθυστερησει η επίθεση στην ΕΣΣΔ]

Α.1 Η  “άνευ όρων παράδοση” της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου 1945.

[Στο κέντρο ο Σοβιετικός Στρατάρχης Γκεόργκι Ζούκοφ περιμένει τους Γερμανούς που θα υπογράψουν τη δεύτερη συνθήκη συνθηκολόγησης στο Βερολίνο, τα μεσάνυχτα της 8ης Μαΐου.]

[Ο Στρατάρχης Βίλχεμ Καιτέλ υπογράφει στο Βερολίνο τη δεύτερη και οριστική συνθηκολόγηση των γερμανικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα.]

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι…
«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ενεργώντας εξ ονόματος της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης, συμφωνούμε με την άνευ όρων παράδοση όλων των ενόπλων δυνάμεων μας κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα, καθώς και όλων των δυνάμεων που βρίσκονται τώρα υπό την γερμανική διοίκηση, προς την Ανώτατη Διοίκηση του Κόκκινου Στρατού και ταυτόχρονα προς την Ανώτατη Διοίκηση των συμμαχικών εκστρατευτικών δυνάμεων».

Αυτό ήταν το πρώτο άρθρο της παράδοσης άνευ όρων των ναζί στους συμμάχους. Έφερε τις υπογραφές του στρατάρχη Κάιτελ, του ναύαρχου Φρίντεμπουργκ και του στρατηγού της αεροπορίας Στουμπφ. Υπέγραφαν ενώπιον των αντιπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της αντιχιτλερικής συμμαχίας: Από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Ζούκοφ, της Βρετανίας ο στρατάρχης Α. Τέντερ, των ΗΠΑ ο στρατηγός Σπάατς και της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί.

Η πανηγυρική ιστορική σκηνή, μετά από προηγούμενες υπογραφές, εκτυλίχτηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου.

ΠΗΓΗ Α.1. CNN – ΕΔΩ.

Β. Η Διακήρυξη Σουμάν – Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (η σημερινή εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Πέντε χρόνια αργότερα, και ακριβώς την ίδια ημερομηνία, 9 Μαΐου 1950, από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας, παρουσιάστηκε η Διακήρυξη Σουμάν, από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα,. Μία από τις βασικές της Διακήρυξης Σουμάν ήταν:

“Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί αν δεν αναληφθούν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν.” 

“Η συσπείρωση των ευρωπαϊκών κρατών απαιτεί να εξαλειφθεί η προαιώνια αντίθεση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας (…). Η από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα θα εξασφαλίσει άμεσα την εγκατάσταση κοινών βάσεων οικονομικής ανάπτυξης, πρώτου σταδίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και θα αλλάξει την μοίρα περιοχών, οι οποίες από μακρού προορίζονται για την κατασκευή πολεμικών όπλων, υπήρξαν δε και τα πιο σταθερά θύματα των τελευταίων (…). Η αλληλεγγύη που θα δημιουργηθεί στην παραγωγή θα καταδείξει ότι κάθε πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας καθίσταται όχι μόνον αδιανόητος αλλά και υλικά αδύνατος”

Η Διακήρυξη Σουμάν, 74 χρόνια μετά, εξακολουθεί να διατηρεί τις αξίες της σε θεωρητικό επίπεδο γιατί στην πράξη η σημερινή εξέλιξη  της “Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα,” σε ΕΟΚ και Ευρωπαϊκή Ένωση , απέχει παρασάγγας από τη Διακήρυξη Σουμάν.

  • The Schuman Declaration [LINK],  Διακήρυξη Σουμάν, Μάιος 1950 [ΕΔΩ]

Β.1 Ευρωπαϊκή Ένωση: Μια γιορτή για την Ευρώπη και τη Δημοκρατία – Κυριακή 12 Μαΐου 2024, 12:30 – 18:30 | Το εορταστικό πρόγραμμα της ΕΕ στη χώρα μας ΕΔΩ.

Η καθιέρωση της 9ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας έγινε το 1985, την  ημερομηνία που παρουσιάστηκε η Διακήρυξη Σουμάν το 1950 (Β), αλλά και που υπογράφτηκε η  “άνευ όρων παράδοση” της ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου 1945 (Α). Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας τo 1985,  έγινε με σκοπό να διαγράψει από την ιστορική μνήμη την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Γ. Η ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, 25 Απριλίου 1945 στον Σαν Φρανσίσκο.

Η διαδικασία  ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων ξεκίνησε στις 25 Απριλίου 1945 στον Σαν Φρανσίσκο, λίγες μέρες πριν τη διαφαινόμενη ήττα της ναζιστικής Γερμανίας,  με “σκοπό  τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών, την επίτευξη διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση διεθνών προβλημάτων κ.λπ”. Η θηριωδία του πολέμου επανέφερε την ιδέα δημιουργίας ενός διεθνούς οργανισμού που θα ρύθμιζε τις διαφορές μεταξύ των κρατών αποτρέποντας νέες συγκρούσεις.

Στις 25 Απριλίου 1945, εκπρόσωποι 50 κρατών συναντήθηκαν στον Άγιο Φραγκίσκο για τη “Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Οργάνωση” / United Nations Conference on International Organization – “UNCIO”. Οι εκπρόσωποι σχεδίασαν το Χάρτη που περιλάμβανε 111 άρθρα, και υιοθετήθηκε ομόφωνα στις 25 Ιουνίου 1945 στο κτήριο της Όπερας του Αγίου Φραγκίσκου. Την επόμενη μέρα, υπέγραψαν τον Χάρτη στο αμφιθέατρο Herbst Theatre στο Κτήριο του Μνημείου των Βετεράνων Πολέμου.

Ο Earl Warren , ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια  καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη υπογραμμίζοντας τα εξής:

“Αναγνωρίζουμε ότι το μέλλον μας συνδέεται με ένα παγκόσμιο μέλλον στο οποίο ο όρος «καλός γείτονας» έχει γίνει παγκόσμιος προβληματισμός. Έχουμε μάθει ότι η κατανόηση των προβλημάτων του άλλου είναι η μεγαλύτερη διασφάλιση της ειρήνης. Και αυτή η αληθινή κατανόηση έρχεται μόνο ως προϊόν δωρεάν διαβούλευσης. Αυτή η διάσκεψη είναι από μόνη της απόδειξη της νέας αντίληψης της γειτονίας και της ενότητας που πρέπει να αναγνωριστεί στις παγκόσμιες υποθέσεις.”

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΪΟΥ 1945 [ΕΔΩ]

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Επίσημα ο ΟΗΕ ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945 από 51 χώρες οι οποίες δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την ειρήνη μέσα από τη διεθνή συνεργασία και τη συλλογική ασφάλεια. Σήμερα, σχεδόν κάθε έθνος του κόσμου ανήκει στον ΟΗΕ: 193 χώρες είναι Μέλη.  Ο Χάρτης του ΟΗΕ [ΕΔΩ]

Δ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 

  1. Τόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όσο και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση) ιδρύθηκαν με τη διαφαινόμενη ήττα και την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας, 9 Μαϊου 1945, με σκοπό τη συνεργασία, τον περιορισμό των συγκρούσεων και την εξασφάλιση της Ειρήνης.
  2. Οι μετέπειτα και πρόσφατες μεγάλες συμφωνίες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών  α) για το Κλίμα στο Παρίσι (2015), β) για τους 17 Στόχους Βιώσιμους Ανάπτυξης/ AGENTA 2030 γ) καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (2019) επαναλαμβάνουν τις αξίες της συνεργασίας, της ειρήνης της βιώσιμης ανάπτυξης, αν και δεν αναφαίρονται στην πρόσφατη ιστορία των δύο παγκοσμίων πολέμων και στις συνέπειες τους.
  3. Δυστυχώς  οι Διεθνείς Συμφωνίες και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν εξασφαλίσει την Ειρήνη στον κόσμο, δεν έχουν μειώσει τις εντάσεις και δεν έχουν εξασφαλίσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας, παρά τις προσπάθειες του εξαιρετικού Πορτογάλλου Γραμματέα Αντώνιο Γκουτέρες.
  4. Η “η λήθη της ιστορίας”, και κατά συνέπεια  τα καταστροφικά αποτελέσματα   των πολέμων  και των εξοπλισμών για την ανθρωπότητα και τη φύση, ξεχάστηκαν.  Η αδυναμία του φιλειρηνικού κινήματος, η έλλειψη συντονισμού και δικτυώσεων της ΚτΠ σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνες επίπεδο, έχουν αφήσει τα  οικονομικά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα να αγγνοούν τις αποφάσεις των Ηνωμενων Εθνων, να  προκαλούν πολέμους, να αυξάνουν τις εντάσεις και τους εξοπλισμούς και να οδηγούν την ανθρωπότητα στον αφανισμό.
  5.  39 συνολικά χώρες στον πλανήτη που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση (Διασυνοριακοί και Εμφύλιοι πόλεμοι – Εξεγέρσεις –  Τρομοκρατία κ.λπ).
  6. Οι πόλεμοι δίπλα μας, στην Ουκρανία και στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν τώρα.

Έρευνα – Επιμέλεια: Κώστας Φωτεινάκης