Κυριακή 5 Μαΐου 2019: Ρεπορτάζ από την επίσκεψη, ξενάγηση στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, ΜΠΛΟΚ15

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 η επίσκεψη, ξενάγηση στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, στο ΜΠΛΟΚ15 με αφορμή  την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944.

Ο Κώστας Φωτεινάκης, ερευνητής της τοπικής ιστορίας και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece παρουσίασε σελίδες της ιστορίας της Κατοχής, του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, των κρατουμένων, των βασανιστηρίων και των εκτελέσεων.

Παρουσιάστηκε η Μάχη των Μολάων, που αποτέλεσε την αφορμή των αντιποίνων από τους Γερμανούς και την εκτέλεση των 200 κρατουμένων κομμουνιστών, καθώς  και η άρνηση του διερμηνέα Ναπολέοντα Σουκατζίδη να δεχτεί την πρόταση του διοικητή του Στρατοπέδου να του χαρίσει τη ζωή και στη θέση του να εκτελεστεί ένας άλλος κρατούμενος.

Διαβάστηκαν ποιήματα του Κώστα Βάρναλη και του Γιάννη Ρίτσου και μηνύματα των πατριωτών που τους πήγαιναν για εκτέλεση.

Για πρώτη φορά διαβάστηκε εντός του ΜΠΛΟΚ15 ολόκληρη η αφήγηση της Χαράς Λιουδάκη, αρραβωνιαστικιάς του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, για τη σχέση τους, πως έμαθε για την εκτέλεση, πως κρύφτηκε για δύο ημέρες στους λόφους του Όρους Αιγάλεω στο Ψυχιατρείο Δρομοκαΐτειο, πως έλαβε το “τελευταίο σημείωμα”.

Ο Κώστας Φωτεινάκης παρουσίασε το λογότυπο του Δήμου Χαϊδαρίου που είναι το ΜΠΛΟΚ15, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις  μνήμης που πραγματοποιούν οι Δημοτικές αρχές από το 1980 μέχρι τις ημέρες μας, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Η κα Ιωάννα Δεκατρή, αρχαιολόγος, εκπαιδευτικός έκανε παρέμβαση για τον ρόλο της εκπαίδευσης και της αξιοποίησης των ιστορικών χώρων όπως του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, της “κομμανταντούρας” στην Οδό Κοραή 4 στην Αθήνα, το Σκοπευτήριο Καισαριανής, της Μάντρας της Κοκκινιάς κ.ά.

Ευχαριστούμε όλους της συντελεστές της πραγματοποίησης της επίσκεψης, ξενάγησης που είχε χαρακτηριστικά ενημέρωσης, επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας κ.λπ.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ.

Ο μεγάλος θάλαμος 11 εντός του ΜΠΛΟΚ15.

Ο Κώστας Χατζηγεωργίου διαβάζει ένα κείμενο  ενάντια στο ναζισμό – ένα κατηγορητήριο γραμμένο πριν από δεκαετίας από το συγγραφέα του Ματχάουζεν Ιάκωβο Καμπανέλη.

Το σχήμα ΠΟΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΑ τραγούδησε τρία τραγούδια: α) Ο ΔΡΟΜΟΣ – στίχοι Κωστούλας Μητροπούλου, Μουσική Μάνος Λοΐζος β) ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΑΝΑ –  στίχοι Κώστας Βίρβος, Μουσική Χρήστος Λεοντής γ) ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ  – Στίχοι Γιάννης Νεγροπόντης, Μουσική Μάνος Λοΐζος

Ο γλύπτης Χάρης Λαλές περιγράφει το έργο του ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και παρουσιάζει και άλλα έργα του με το ίδιο θέμα.

Ομαδική φωτογραφία τμήματος των επισκεπτών μπροστά στο Πάρκο Ιστορικής Μνήμης μπροστά στο μνημείο του γλύπτη Χάρη Λαλέ

Σκίτσο του ΜΠΛΟΚ15 του γιατρού του Στρατοπέδου  Χαϊδαρίου Αντώνη Φλούντζη και συγγραφέα του βιβλίου “ΧΑΙΔΑΡΙ – ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΒΩΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ”


Η επίσκεψη, ξενάγηση στο ΜΠΛΟΚ15 εντάσσεται στο πρόγραμμα “Πάμε Δυτικά –  Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα” που πραγματοποιείται από το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει α) επισκέψεις –  ξεναγήσεις β) διεξαγωγή ημερίδας (πραγματοποιήθηκε 8 Δεκεμβρίου 2018) γ) την έκδοση οδηγού με πληροφορίες για τη Δυτική Αθήνα –  Δυτική Αττική (βρίσκεται σε εξέλιξη)