Μικρό αφιέρωμα στην Ιερά Οδό -1

[Μικρό αφιέρωμα στην Ιερά Οδό 2 [ΕΔΩ] – Ιερά Οδό 3 [ΕΔΩ]

Δεκάδες Έλληνες και ξένοι περιηγητές έχουν διανύσει την Ιερά Οδό και την έχουν περιγράψει. Οι περισσότεροι αναφέρονται ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Δαφνίου και Λίμνης Κουμουνδούρου.

Ένας απ΄αυτούς “Ο Henri Belle/  Aνρί Mπέλ γεννήθηκε το 1837, σε ηλικία μόλις 24 ετών άρχισε τη διπλωματική του καριέρα υπηρετών ως ακόλουθος στην Γαλλική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη. Στην πορεία της ζωής του υπηρέτησε ως Πρέσβης στη Φλωρεντία και τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη της λεγεώνας της τιμής.
Το 1868 αναλαμβάνει τη θέση του Γραμματέα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα όπου παρέμεινε επί 5 χρόνια στο διάστημα αυτό του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους Έλληνες να σπουδάσει τη νοοτροπία τον χαρακτήρα τον πολιτισμό και την ιστορία τους. Αποτέλεσμα της προσεκτικής αυτής σπουδής είναι το βιβλίο του “ταξίδι στην Ελλάδα” που είναι μια μοναδική πηγή από το πώς ζούσαν οι πρόγονοί μας μετά από την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό.
Οι πληροφορίες  του Aνρί Mπέλ είναι λεπτομερείς,   αρκετά ακριβείς – δημοσίευσε σειρά άρθρων στο ταξιδιωτικό περιοδικό Le Tour du Monde – οι οποίες  αποτέλεσαν για πολλά χρόνια την κύρια πηγή πληροφοριών για την Ελλάδα και την Πελοπόννησο ειδικότερα. Γράφτηκαν από έναν άνθρωπο καταρτισμένο από κλασσική παιδεία παρατηρητικό – λόγω του διπλωματικού του επαγγέλματος. Oι πληροφορίες του Aνρί Mπέλ αποτέλεσαν πηγή πληροφοριών και άλλων Γάλλων περιηγητών των Pενέ Πιό, Mωρίς Mπονέ, Pομπέρ Λεβέκ, Aλβέρτου ντε Μπονέ. Που επισκέφτηκαν μετά από αυτόν την Πελοπόννησο. Μάλιστα μερικοί το αναφέρουν ρητά αυτό στα βιβλία τους. Υπήρξαν επίσης και βασική πηγή των περίφημων ταξιδιωτικών οδηγών της εποχής – του Mπέντιγκερ και του Πλέτιου που τόσα πολλά πρόσφεραν εν συνεχεία στον παγκόσμιο πολιτισμό. ” [πηγή Αργολική Βιβλιοθήκη]
Οι περιγραφές του Henri Belle εκδόθηκαν και στα Ελληνικά σε τέσσερις τόμους από τις εκδόσεις ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ, από το 1993 – 1996

“… H τοποθεσία του Δαφνιού, το πευκόφυτο δάσος κι οι λόφοι του ως το Σκαραμαγκά απαρτίζουν ένα σύνολο από τα ωραιότερα και τα ποικιλότερα της Αττικής κι ιδίως της Αθήνας. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αρμονική σύνθεση, ο συνδυασμός ηρεμίας και γλυκύτητας, εσωτερικής γαλήνης κι αιθριότητας.

Ποιος πέρασε από το Δαφνί και προχώρησε πεζός από την εκκλησιά ως τη θάλασσα και δεν αισθάνθηκε μια ηρεμία να κατακάθεται στην ψυχή του, μιαν απόκοσμη μουσική να γιομίζει όλη του την ύπαρξη; Κι είχαν απόλυτα δίκαιο ο αρχαίοι, όταν ονόμασαν το απαράμιλλο αυτό σύνολο βουνό και μαζί πλαγιά και δάσος, ως Κορυδαλλό…”

Φάνης Μιχαλόπουλος, «ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΥΠΑΙΘΡΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΟ», ΕΠΛ, 1940

Ιερά Οδός, 1870

Κώστας Μαλέας: Ιερά Οδός

Η διαδρομή της Ιεράς Οδού από τον Κεραμεικό στην Ελευσίνα.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ πραγματοποίησε την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 ξενάγηση «Κατά μήκος της Αρχαίας Ιεράς Οδού» με στάσεις σε σημαντικούς τόπους από τον Κεραμεικό έως την Ελευσίνα.

[Προβλεπόμενες στάσεις: Ελαιώνας – Ποταμός Κηφισός, Μονή Δαφνίου, Λίμνες αρχαίων Ρειτών –  Κουμουνδούρου, Ελευσινιακός Κηφισός, Βιομηχανικά κτήρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στην Παραλία της Ελευσίνας –  Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας (όχι ξενάγηση – απλά επίσκεψη και πρώτη γνωριμία)

Ρεπορτάζ από την ξενάγηση  [ΕΔΩ] [ΕΔΩ]