ΦτΦ: Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 «Πολιτισμός και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης» | «17 Μέρες – 17 Στόχοι 2020» 18 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου  2020

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετέχει και φέτος, 18 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου  2020, στην εκστρατεία ενημέρωσης «17 Μέρες – 17 Στόχοι 2020» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη/ 17SDGs – AGENDA 2030. Πέρσι, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, στην αντίστοιχη εκστρατεία είχαμε πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Εθνικό Κήπο [ΕΔΩ].

Φέτος, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των ΦτΦ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020, θα παρουσιάσουμε το θέμα «Πολιτισμός και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», κυρίως όμως θα επικεντρωθούμε στο στόχο 11.4 «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες – Διαφύλαξη, ανάδειξη της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς».

17 ΣΒΑ/ 17SDGs – Γενική άποψη

Η άποψη των ΦτΦ είναι ότι «οι περισσότερες κυβερνήσεις, που εύκολα και υποκριτικά έβαλαν την υπογραφή τους στη δέσμη 17ΣΒΑ, είναι υπεύθυνες για τους πολέμους, τις διακρίσεις, τη φτώχεια, τη ρύπανση του περιβάλλοντος κ.λπ. Παρ’ όλ’ αυτά, οι στόχοι αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης της Κοινωνίας των Πολιτών και του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ.»

Αυτός είναι και ο λόγος που συμμετέχουμε από το 2015 στις εκστρατείες για την προβολή των 17ΣΒΑ αλλά και της κριτικής προσέγγισης. [ΕΔΩ]

Ο Πολιτισμός και οι 17ΣΒΑ/ AGENDA 2030 – [Βασικά στοιχεία της παρουσίασης]

Η δέσμη Στόχων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (1) / AGENDA 2030 αφορά τη διεθνή ανάπτυξη στο μέλλον.

Αποτελούμενη από 17 στόχους και 169 συνδεόμενους σκοπούς, θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη τον Αύγουστο του 2015 στη Νέα Υόρκη και προβλήθηκε ως ένα σύνολο παγκόσμιων στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με ορίζοντα υλοποίησης από το 2015 έως το 2030.

Αν και κανένας από τους 17 ΣΒΑ δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στον πολιτισμό, αρκετοί υποστόχοι/επιδιώξεις (4.7, 8.3, 8.9, 12β, 11.4) αναφέρονται σε παραμέτρους του.
Συγκεκριμένα, στο στόχο 4.7 υπογραμμίζεται ότι «όλοι οι μαθητές αποκτούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της εκπαίδευσης για παγκόσμια ιθαγένεια, προαγωγή της πολιτιστικής πολυμορφίας και του πολιτισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη.»
Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο στόχος 11.4, ο οποίος «υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.»

Επίσης στο Προοίμιο (3) των 17ΣΒΑ υπάρχει η εξής αναφορά: «Αναγνωρίζουμε τη φυσική και πολιτιστική πολυμορφία του κόσμου μας καθώς και την καθοριστική συμβολή όλων των πολιτισμών στη βιώσιμη ανάπτυξη.»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Πολιτισμός μαζί με το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία αποτελεί τον 4ο Πυλώνα για τη Βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως αναφέρεται στο Μανιφέστο (2) «Η Πολιτιστική Κληρονομιά ισχυρός καταλύτης για το μέλλον της Ευρώπης»: «Σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, η πολιτιστική κληρονομιά παίζει, και θα συνεχίσει να παίζει, ένα ουσιαστικό ρόλο για τη σωματική και ψυχική ευεξία κάθε ατόμου και κάθε κοινωνίας στο σύνολό της».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Κώστας Φωτεινάκης που θα κανει την εισήγηση, είναι πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Φίλοι της Φύσης, Δημοτικός Σύμβουλος, Ερευνητής της τοπικής ιστορίας, πρώην εκδότης του περιοδικού «Προσανατολισμοί» και μέλος Συντακτικών Επιτροπών περιοδικών, συγγραφέας και αρθογράφος, υπέγραψε πρόσφατα το Μανιφέστο (2)«Η Πολιτιστική Κληρονομιά ισχυρός καταλύτης για το μέλλον της Ευρώπης».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: 

  1. ΟΗΕ: «17 Στόχοι για να αλλάξουμε τον κόσμο μας» [ΕΔΩ] https://bit.ly/3foqczM
  2. Συμμαχία για ένα Ευρωπαϊκό Μανιφέστο: “Η Πολιτιστική Κληρονομιά ισχυρός καταλύτης για το μέλλον της Ευρώπης” [ΕΔΩ] https://bit.ly/38LgXHy
  3. Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development – Preamble 36 [ΕΔΩ]. Το Προοίμιο  απ΄όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει μεταφρασμένο στην Ελληνική γλώσσα. Εάν κάποιος/α γνωρίζει ότι το προοίμιο είναι μεταφρασμένο στη γλώσσα μας να μας ενημερώσεi στο mail: naturefriendsgreece@gmail.com

#Act4SDGs #17Ημέρες17Στόχοι #GlobalGoals #MakeEuropeSustainable #TurnItAround