Μανώλης Πλειώνης, πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: “Επιβάλλεται, όχι μόνο να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων αλλά να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας…”

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ δεν περιορίζεται μόνο στην παρουσίαση των δικών του θέσεων και δράσεων. Παράλληλα επιλέγει να δημοσιεύσει θέσεις και άλλες πρωτοβουλίες φορέων, κινημάτων, επιστημόνων, καλλιτεχνών και ενεργών πολιτών. Σήμερα παρουσιάζουμε αποσπάσματα από δύο συνεντεύξεις με θέμα την κλιματική αλλαγή που έδωσε ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, Προέδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Συντονιστής του CLIMPACT – Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή.

Προφανώς συμφωνούμε με τις θέσεις του κ. Πλειώνη – παρόμοιες θέσεις για την κλιματική έχουν οι ΦτΦ τις οποίες και παρουσιάζουμε, με διαφορετικό τρόπο, σε κάθε ευκαιρία.

Οι θέσεις του κ.Πλειώνη είναι ιδιαίτερα επίκαιρες και χρήσιμες μετά τη δημοσίευση της 6ης αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή/ IPCC. [ΕΔΩ]


“….Επιβάλλεται, όχι μόνο να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων αλλά να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας, από αυτό όπου το πρόσκαιρο κέρδος είναι η ύψιστη αξία, σε ένα άλλο όπου η κοινωνική και περιβαλλοντική αλληλεγγύη θα κυριαρχούν…”
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10.08.2021 

“…..στην «προσαρμογή» στην κλιματική αλλαγή που συνεπάγεται αλλαγή οικονομικών διεργασιών, προσαρμογή γεωργίας & κτηνοτροφίας και άλλων παραγωγικών κλάδων, βελτίωση των υποδομών και απειλούμενων επαγγελματικών κλάδων, ενίσχυση ευάλωτων ομάδων, αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και ενίσχυση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης…”