18 & 19 Σεπτέμβριου 2023: Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Παρακολούθηση της εφαρμογής των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ)

18 & 19 Σεπτέμβριου 2023: Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Παρακολούθηση της εφαρμογής των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ)

Στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2023, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Νέα Υόρκη για την ενδιάμεση αξιολόγηση της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την εφαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να υιοθετήσει μια πολιτική δήλωση που θα παρέχει έναν οδικό χάρτη για να επανέλθει ο κόσμος σε τροχιά επίτευξης των ΣΒΑ μέχρι την προθεσμία του 2030. Η Σύνοδος Κορυφής θα ενημερωθεί για την Παγκόσμια Έκθεση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2023, η οποία εκπονήθηκε από ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων, και από την Ειδική Έκδοση του 2023 της Έκθεσης Προόδου για τους ΣΒΑ του Γενικού Γραμματέα.

Για την κινητοποίηση όλων των φορέων ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τους ΣΒΑ, τα Ηνωμένα Έθνη διοργάνωσαν ένα Σαββατοκύριακο δράσης για τους ΣΒΑ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2023. Καθώς είναι η πρώτη φορά που η έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα είναι ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς πριν από την εβδομάδα υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης, το Σαββατοκύριακο Δράσης για τους ΣΒΑ είναι μια ευκαιρία για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να παρουσιάσουν τις καινοτόμες και φιλόδοξες δεσμεύσεις τους, τις συνεισφορές τους και τις συμπράξεις πολλών φορέων για να προωθήσουν τον μετασχηματισμό των ΣΒΑ από τώρα έως το 2030 και να κινητοποιηθούν προς μια φιλόδοξη Σύνοδο Κορυφής για τους ΣΒΑ. Συγκεντρώθηκαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών του ΟΗΕ και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί εκπρόσωποις, όπως υπουργοί, ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών και του ακτιβισμού, υποστηρικτές της νεολαίας, ακαδημαϊκούς, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και άλλοι.

Το Σαββατοκύριακο δράσης για τους SDG αποτελείται από την Ημέρα Κινητοποίησης των SDG (16 Σεπτεμβρίου 2023) και την Ημέρα Επιτάχυνσης των SDG (17 Σεπτεμβρίου). Η Ημέρα Κινητοποίησης SDG (16 Σεπτεμβρίου) περιλαμβάνει επτά “τμήματα κινητοποίησης”. Αυτά περιλαμβάνουν τμήματα για τις μείζονες ομάδες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και για την κοινωνία των πολιτών, τη νεολαία, τις γυναίκες, τις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την επιστήμη και τον ακαδημαϊκό χώρο.

Η Ημέρα Επιτάχυνσης των ΣΒΑ (17 Σεπτεμβρίου) επικεντρώθηκε γύρω από τις δώδεκα πρωτοβουλίες υψηλού αντίκτυπου του ΟΗΕ, των οποίων ηγείται το αναπτυξιακό σύστημα του ΟΗΕ, για να αναδείξει ένα σύνολο μετασχηματιστικών μεταβάσεων και οριζόντιων παραγόντων που μπορούν να αναδειχθούν σε κλίμακα για να επαναφέρουν την επίτευξη των ΣΒΑ σε τροχιά. Το Σαββατοκύριακο δράσης για τους SDG περιλαμβάνει επίσης υψηλού επιπέδου εναρκτήριες και καταληκτικές συνεδρίες, καθώς και περισσότερες από 40 παράλληλες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου που διοργανώνονται από συνασπισμούς κρατών μελών του ΟΗΕ, οντότητες του ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και παγκόσμια δίκτυα ενδιαφερομένων.

Εθνικές δεσμεύσεις για τον μετασχηματισμό των SDG

Ο Γενικός Γραμματέας προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να παραδώσουν ένα “Σχέδιο διάσωσης για τους ανθρώπους και τον πλανήτη” στη Σύνοδο Κορυφής για τους SDG, μεταξύ άλλων, ανακοινώνοντας εθνικές και παγκόσμιες δεσμεύσεις για την προώθηση του μετασχηματισμού των SDG τα επόμενα χρόνια. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να παρουσιάσουν εμπροσθοβαρείς εθνικές δεσμεύσεις για τον μετασχηματισμό των SDG που θα περιλαμβάνουν (i) μεταβάσεις προτεραιότητας και τομείς για επενδύσεις που θα συμβάλουν στη μεγιστοποίηση της προόδου σε όλους τους SDG, (ii) ένα εθνικό σημείο αναφοράς για τη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας έως το 2027 και (iii) βήματα προς την κατεύθυνση ενισχυμένου εθνικού σχεδιασμού και θεσμικών πλαισίων για την υποστήριξη της προόδου σε αυτούς τους τομείς. Τα κράτη μέλη που είναι σε θέση να το πράξουν ενθαρρύνθηκαν περαιτέρω να υποβάλουν χρονικά δεσμευμένες παγκόσμιες και περιφερειακές δεσμεύσεις για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και της στήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών, ιδίως των πιο ευάλωτων χωρών. Η Πλατφόρμα επιτάχυνσης και λογοδοσίας για τους ΣΒΑ περιλαμβάνει πλέον ένα ξεχωριστό, ειδικό έντυπο για την υποβολή εθνικών δεσμεύσεων για τον μετασχηματισμό των ΣΒΑ. Το επικαιροποιημένο έντυπο επιδιώκει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των ΕΔ και των κρατών μελών για μια απλουστευμένη διαδικασία καταχώρισης των εθνικών δεσμεύσεων στην πλατφόρμα. Η πλατφόρμα δέχεται επί του παρόντος υποβολές μέχρι το τέλος της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της ΓΣΗΕ, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Παγκόσμια έκθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η Παγκόσμια Έκθεση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2023 (GSDR) παρουσιάστηκε την Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου στις 12:30 μ.μ. EDT στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στα κράτη μέλη και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στη Σύνοδο Κορυφής για τους SDG (18 Σεπτεμβρίου).

Παγκόσμια έκθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Καιροί κρίσης – Καιροί αλλαγής

Μετασχηματισμός προς την Βιώσιμη, Αειφόρο Ανάπτυξη

Οι μετασχηματισμοί είναι δυνατοί και αναπόφευκτοι. Η παρούσα έκθεση είναι μια πρόσκληση να αγκαλιάσουμε τους μετασχηματισμούς με τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτείται για την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τη δημοσίευση της Παγκόσμιας Έκθεσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2019 και ακόμη και τότε, ο κόσμος δεν βρισκόταν σε καλό δρόμο για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Από το 2019, οι προκλήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί και ενταθεί. Ο κόσμος έχει προχωρήσει σε ορισμένα μέτωπα, όπως η ανάπτυξη τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών άνθρακα ως μία από τις πολλές στρατηγικές μετριασμού του κλίματος. Η πρόοδος έχει ανακοπεί σε πολλούς τομείς, εν μέρει ως συνέπεια της συρροής κρίσεων – της συνεχιζόμενης πανδημίας, του αυξανόμενου πληθωρισμού και της κρίσης του κόστους ζωής και της πλανητικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής δυσπραγίας, μαζί με περιφερειακές και εθνικές αναταραχές, συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Ως αποτέλεσμα, η συνολική πρόοδος προς την Ατζέντα 2030 και τους Στόχους έχει διαταραχθεί σοβαρά τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο κάθε σπιθαμή προόδου έχει σημασία και μετράει.

Η ανθεκτικότητα και η ευημερία του πλανήτη, των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων υποβαθμίζονται. Ένα καλύτερο μέλλον δεν στηρίζεται σε μία πηγή ασφάλειας, αλλά σε όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένων της γεωπολιτικής, ενεργειακής, κλιματικής, υδάτινης, διατροφικής και κοινωνικής ασφάλειας. Επομένως, οι στρατηγικές για την υιοθέτηση των μετασχηματισμών θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ευημερίας, σε αρμονία με τη φύση.

Εργαζόμενοι ως ανθρώπινη συλλογικότητα, ο χρόνος και οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν πιο συνετά και αποτελεσματικά. Ο κόσμος αλλάζει με επιταχυνόμενο ρυθμό. Στα μισά του δρόμου προς το 2030, υπάρχει μια ολοένα και μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί δυναμική, να αγκαλιαστεί η αλληλεγγύη και να επιταχυνθεί η πρόοδος όσον αφορά τους ΣΒΑ. Για να γίνει αυτό, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να χρησιμοποιήσουν το χρόνο και τους πόρους -ανθρώπινους, γνωστικούς, οικονομικούς και θεσμικούς, μεταξύ άλλων- όσο το δυνατόν πιο συνετά και αποτελεσματικά και να υιοθετήσουν μια συστηματική και στρατηγική προσέγγιση για να προωθήσουν και να επιταχύνουν τους μετασχηματισμούς.

Η παρούσα έκθεση παρέχει μια σύνθεση των βασικών μετασχηματιστικών αλλαγών που απαιτούνται σε διάφορα σημεία εκκίνησης (ανθρώπινη ευημερία και ικανότητες, βιώσιμες και δίκαιες οικονομίες, επισιτιστικά συστήματα και υγιεινή διατροφή, ενεργειακή απεξάρτηση από τον άνθρακα με καθολική πρόσβαση, αστική και περιαστική ανάπτυξη και παγκόσμια περιβαλλοντικά κοινά), καθώς και ένα πλαίσιο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι μετασχηματισμοί μπορούν να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου. Παρουσιάζει επίσης πρακτικά παραδείγματα και εργαλεία για την προώθηση της ηγεσίας και την ενίσχυση των ανθρώπινων ικανοτήτων ώστε να εμπλακούν με τη νοοτροπία επιτάχυνσης που απαιτείται για την επίτευξη των ΣΒΑ – σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η έκθεση συνθέτει τις υπάρχουσες γνώσεις για να καλύψει τρία πρωταρχικά θέματα.

Η έκθεση επισημαίνει τους βασικούς μετασχηματισμούς που απαιτούνται σε διάφορους τομείς και παρέχει παραδείγματα παρεμβάσεων από τη βιβλιογραφία που έχει διαμορφώσει διαφορετικά σενάρια για την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Έκθεση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2023 αποτελείται από έξι κεφάλαια.

Σημείωση: Θα επανέλθουμε με τα συμπεράσματα της Συνόδου και το κείμενο της Πολιτικής Δήλωσης.